Windows XP-t futtat az új zseb-PC

Egy amerikai cég idén ősszel olyan kézi számítógépet dob piacra, amely teljes értékű, Windows XP-t futtató PC-ként is megállja a helyét, szemben a jelenleg piacon lévő modellekkel.

Forrás: [origo]Az amerikai OQO cég bejelentette, hogy az idei év folyamán egy olyan kézi számítógépet dob piacra, amely csupán akkora mint egy átlagos könyv, mégis teljes értékű személyi számítógépként funkcionál. Az OQO Model 01 nem egy hagyományos PDA, belsejében ugyanis egy 1 gigahertzes processzor, egy 20-30 gigabájtos merevlemez, 256 megabájt memória lakozik, Windows XP-t futtat, s képes vezeték nélküli hálózatokra is kapcsolódni. A 400 gramm tömegű, 2-3 cm vastag eszköz billentyűzetéhez az eszköz 5 coll átmérőjű laposképenyőjének eltolása nyomán lehet hozzáférni, s a minikomputer oldalán FireWire, USB, és hálózati csatlakozókat is elhelyeztek.

A fejlesztők közlése szerint az eszköz összetettebb windowsos alkalmazások futtatására is alkalmas, de akár zene- és videofájlok lejátszására is képes, ugyanakkor kisebb méretű egy notebook számítógépnél. A Model 01 gépben egyébként ugyanazt a típusú kisméretű merevlemezt alkalmazzák, amely például az Apple iPod hordozható zenelejátszókban is található. A Reuters beszámolója szerint többek között a japán Sony is kifejlesztett már egy hasonló eszközt, amelyet azonban egyelőre csak a szigetországban árusít 1400 dollárnak megfelelő áron.

KAPCSOLÓDÓ CIKK