Az America Online egyik alkalmazottját letartóztatták, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy az illető a cég közel 100 millió ügyfelének e-mail címét értékesítette kéretlenreklám-üzenetek küldésére szakosodott társaságoknak.

A 24 éves Jason Smatherst a hatóságok azzal vádolják, hogy egy kollégájának jelszavának felhasználásával eltulajdonított egy listát, amelyen  munkáltatója, a legnagyobb amerikai internetszolgáltató 92 millió ügyfelének e-mail címe szerepel. A korábban az AOL virginai központjában dolgozó, ám később elbocsátott Smathers a listát az internetmarketinggel foglalkozó, 21-éves Las Vegas-i Sean Dunawaynek adta el, akit a hatóságok szintén őrizetbe vettek. Dunaway a címlistát azt saját internetes szerencsejáték-szolgáltatásainak népszerűsítéséhez használta fel, valamint az azon szereplő címeket továbbértékesítette más kéretlen reklámlevelek küldésével foglalkozó társaságoknak.

A hatóságok tudomása szerint Smathers kétszer üzletelt Dunawayjel, második alkalommal a címlista frissebb változatát adta el neki 100 ezer dollár ellenében. Dunaway maga szintén két alkalommal értékesítette a listát, illetve annak frissebb változatát más spammereknek 52 ezer, illetve 32 ezer dollárért.

Az Egyesült Államokban tavaly decemberben elfogadott, kereskedelmi reklámlevelek kiküldését szabályozó, CAN-SPAM néven ismert törvény értelmében, ha a két vádlottat bűnösnek találják, 5 év börtönbüntetéssel és 250 ezer dollár körüli bírsággal sújthatják.