A British Telecom a tárcsázóprogramok ellen

A British Telecom (BT) határozott lépéseket tesz a modemes internetezők körében sok bosszúságot okozó, a PC-kre észrevétlenül feltelepülő, emelt díjas számokat hívó tárcsázóprogramok tevékenységének megakadályozása érdekében.

A brit távközlési társaság bejelentette, hogy ügyfélszolgálati részlege egy listát állít össze azokról az emelt díjas telefonszámokról, amelyeket az észrevétlenül számítógépekre települő ún. tárcsázóprogramok használnak. A folyamatosan frissülő listán szereplő számokat a BT blokkolja a végfelhasználók elől, így a kártékony programok aktivizálódásuk esetén sem tudják feltárcsázni azokat. A vállalat egyébként azt is bejelentette, hogy a tárcsázóprogramok áldozatainak kárából elengedi azokat a költségeket, mely a saját hálózatán keletkezik. Ez egyébként a tárcsázók generálta telefonszámla összértékének igen csekély része, hiszen a hívások kontinenseken túlra vagy műholdas vonalakra irányulnak, melyek költségei nem a BT-hez folynak be.

Mint ismeretes, az internetes tárcsázók (dialerek) olyan programok, amelyek általában a web böngészése közben észrevétlenül vagy valamilyen felugró ablakra kattintva települnek a felhasználók PC-ire. Amennyiben a géphez modem is csatlakozik, a kártékony alkalmazások bel- vagy külföldi, esetleg műholdas emelt díjas számokat tárcsáznak a felhasználó tudta nélkül, s tevékenységükkel borsos telefonszámlát generálnak a mit sem sejtő áldozatoknak.

A hazai telefontársaságok a károsultak számára részletfizetési lehetőséget biztosítanak. Szakemberek a külföldi és műholdas számok tárcsázásának jelszavas védelmét és a különböző programok telepítésénél fokozott körültekintést ajánlanak.