Felfüggesztett börtön a magyar vírusírónak

A tavaly májusban megjelent, Maya Gold pornósztár képeit ígérő, magyar fejlesztésű komputervírus tinédzser íróját egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a veszprémi bíróság.

A Népszabadság értesülései szerint a magyar nyelvű e-mail üzenetekben terjedő számítógépes vírust egy ajkai fiatalember, K. László készítette harmadik szakközépiskolásként. A tinédzser saját elmondása szerint a károkozó elkészítésével saját magának akart bizonyítani, miután négy tantárgyból is megbuktatták. A Veszprémi Városi Bíróság  június 29-én hozott ítéletében a fiatalkorú vádlottat számítógépes rendszer működésének jogosulatlan akadályozásának vétségében, illetve iparjogvédelmi jog megsértése vétségében találta bűnösnek. K. Lászlót a bíróság jogerősen egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztette.

A fiatalt szintén felelősnek találtak annak a tavalyi évben felbukkant vírusnak a készítéséért, mely a Való világ valóságshow egyik szereplőjéről, Szisziről ígért videofelvételt. Az ügyben az RTL Klub tett feljelentést.

A Maya Gold vírus A. variánsa 2003 májusában jelent meg, erotikus képek ígéretével vette rá a felhasználókat, hogy a csatolmányokat megnyissák. A szöveg szerint az állomány egy képernyővédő lett volna, és arra biztatta a felhasználókat, hogy az állományt mentsék lemezre, majd utána futtassák. Az A. variánst további négy követte két hónapon belül, a vírusokat ugyanaz a személy írta. A vádlott mindegyik vírusvariáns elkészítését beismerte. A nyomozást szakértőként az egyik hazai, vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő cég segítette, amelynek szakértői a vírus készítőjének felderítésében is segítséget tudtak nyújtani a hatóságoknak a károkozó programkódjának, illetve a hordozáshoz használt e-mailek elemzésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK