Sokunknak kötődhetnek szép emlékei az egykori KGST leghíresebb fotóipari cége, a Pentacon által gyártott Praktica fényképezőgépekhez. A márka nem szűnt meg, olyannyira nem, hogy most egy középkategóriás digitális Praktica bemutatásáról számolhatunk be.
Praktica Luxmedia 4008

A gyár már eddig is több olcsó digitális kompaktot is készített, de azokkal nem igazán hívta fel magára a figyelmet, talán a most bemutatott Luxmedia 4008 sikeresebb lesz. A gép 4,2 megapixeles felbontású, de szoftveres eljárás segítségével 6 megapixeles fotók készítésére is alkalmas. Az optika átfogása 40-320 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva), fényereje F2,8-F3,4. A CCD lapka érzékenysége ISO 50/100/200/400-nak megfelelő értékekre állítható.

A legrövidebb záridő 1/2000, míg a leghosszabb 2 másodperc. A gép felépítése a kategóriában megszokottat követi (talán leginkább a Nikon Coolpix 8700-hoz hasonlít). Az elektronikus kereső mellett az 1,6 collos LCD kijelző is használható komponáláshoz. A vezérlés számos lehetőséget kínál: többféle fénymérés, expozíció korrekció, közvetlen érzékenység és fehéregyensúly állítás, sorozatfelvétel stb. Természetesen az automata üzemmódok mellett manuális programok is használhatók (manuál, idő prioritás, rekesz prioritás).

A felvételek a gép 16 megabájtnyi belső memóriája mellett SD (SecureDigital) és MMC (MultiMediaCard) kártyákon is tárolhatók, s onnan USB-kábel segítségével másolhatók számítógépre. A Luxmedia üzemeltetéséhez 4 AA típusú ceruzaelem szükséges, de CR-V3-as elem is használható. A gép mellé USB és A/V kábelt, tokot és hordszíjat, valamint elemeket mellékel a gyártó.