A Microsoft képviselőjének tájékoztatása szerint a Windows XP  második javítócsomagja két hónapon belül elérhető lesz. A Service Pack 2 számos problémát orvosol, s új funkciókat is ad az operációs rendszerhez.


 

Tony Goodhew, a Microsoft egyik termékmenedzsere a szoftvercég egy múlt heti, Amszterdamban megrendezett konferenciáján úgy nyilatkozott, fejlesztőik már az utolsó simításokat végzik a Windows XP kettes számú javítócsomagján. Goodhew közlése szerint a Service Pack 2  két hónapon belül mindenképpen elérhetővé válik a felhasználók számára. A szoftverjavításokat tartalmazó csomag megjelenését a redmondi székhelyű szoftveróriás 2003 vége óta ígéri, bár különböző tesztverziókat már elérhetővé tett belőle.

Az operációs rendszer számos hiányosságát orvosló javításgyűjteményt egy körülbelül 80 megabájtos fájlban tölthetik majd le a Windows XP-t használók. A javítócsomag a biztonsági rések befoltozása mellett új funkciókat is ad az operációs rendszerhez: telepítése után az Internet Explorer böngésző alapból képessé válik majd a felnyíló (pop-up) reklámablakok blokkolására, illetve egy, a jelenleginél összetettebb, Windows Biztonsági Központ név alatt elérhető tűzfal-funkcióval egészül majd ki az operációs rendszer. Ez a komponens többek között jelzi majd a felhasználónak, ha nincs a gépre telepítve vírusirtó szoftver, s többek között azt is ellenőrzi, hogy annak adatbázisa friss-e. Az új szoftvereszköz ezenkívül még az egyes weboldalakon használatos ActiveX programkódokat is átvizsgálja, s figyelmezteti a felhasználót, ha kártékony kódot észlel azokban.

A Service Pack 2 kiadásának megjelenése előtt a Microsoft szoftverfrissítéseket tartalmazó Windows Update szolgáltatását is megújítja. Ennek eredményeként lehetővé válik, hogy a felhasználóknak az esetleges megszakadt letöltéseiket ne kelljen mindig elölről kezdeniük, hanem ott folytathassák az adott fájl letöltését, ahol az abbamaradt. E révén többek között a javítócsomag letöltése is egyszerűbbé válik különösen a modemes felhasználók számára.