A BSA statisztikái szerint az illegális szoftverek aránya 2 százalékkal emelkedett globálisan 2002-höz képest, s a szoftverkalózok tevékenysége nyomán a fejlesztőcégek tavaly bevételeik több mint felétől estek el.
A szoftverfejlesztő cégeket tömörítő s tagszervezetein keresztül az illegális szoftverhasználat ellen világszerte fellépő Business Software Alliance (BSA) felmérése szerint a jogtalanul másolt kópiákat terjesztőkalózok 2003-ban összesen közel 29 milliárd dolláros kárt okoztak a szoftverfejlesztőknek. Ez az összeg az 51 milliárd dollárosra taksált globális szoftverpiac közel 60 százalékát teszi ki - olvasható a BSA közleményében. Az Egyesült Államokban az egyébként viszonylag alacsony arányú illegális szoftverhasználat 6,5 milliárd dollár bevétel kiesést okoz a szoftveriparnak, ami abszolút értékben messze meghaladja a többi országét.

A szervezet által felkért IDC piackutató intézet becslései szerint tavaly világszerte a szoftverek 36 százalékát használták jogtalanul, ami 2 százalékkal nagyobb a 2002-es aránynál. A BSA szerint a legtöbb kalózszoftver továbbra is az Ázsia-Óceánia régióban, Kelet-Európában és Latin-Amerikában lelhető fel, a feketelistát Vietnam, Kína és Ukrajna vezeti. Ezen régiók országaiban a számítógépekre telepített szoftverek több mint fele kalózmásolat.

Az IDC tanulmánya szerint a kalózszoftverektől legtisztább számítógépek Dániában találhatók, majd Új-Zéland, az Egyesült Államok, valamint egymás mellett a negyedik helyen Ausztria és Svédország következik a sorban.

MTI-[origo]