Az informatikai minisztérium pályázatot hirdet "Informatikai eszközök látássérült emberek számára" címmel (pályázat jele: IHM-ITP-25) - áll a szaktárca szerdai közleményében. A kiírás célja a látássérültek információhoz jutási lehetőségeinek javítása informatikai eszközökkel.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tájékoztatása szerint azok a magánszemélyek pályázhatnak, akik rendelkeznek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiállított tagsági igazolvánnyal vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által - az Országos Orvosszakértői Intézet szakvéleménye alapján - kiállított igazolással. A 18. életévüket még be nem töltött, de 14 évnél idősebb látássérültek törvényes képviselőjük hozzájárulásával pályázhatnak. Látássérültségük fokától függően vakok és alig látó magánszemélyek a következő eszközökre pályázhatnak: szkennerre, képernyőfelolvasó, szövegdigitalizáló, illetve képernyőnagyító szoftverre pályázhatnak. A középiskolában, illetve felsőoktatási intézményben tanulók - a Pályázati Útmutató mellékletét képező adatlapon meghatározott jellemzőkkel bíró - számítógépre is pályázhatnak.

A szaktárca közlése szerint a pályázat elbírálásánál előnyt élveznek a nem budapesti lakosú pályázók; a középiskolákban, illetve a felsőoktatási intézményben tanulók; illetve a 30. évüket be nem töltött, munkahellyel nem rendelkező pályázók. A felsorolás egyben prioritást is jelöl. A további sorrendet tanulók esetén a tanulmányi átlag határozza meg, míg a munkahellyel nem rendelkezők esetében az egyedülállók, illetve a látássérült házastárssal élők részesülnek előnyben.

A pályázat beadási határideje szeptember 10.,a pályázati adatlap és az útmutató a pályázat megjelenésének napjától letölthető az Informatikai és Hírközlési Minisztérium honlapjáról (www.ihm.hu), továbbá térítésmentesen beszerezhető az IHM ügyfélszolgálatán (1075 Budapest, Rottenbiller u. 32.) és a regionális irodákban. Pályázattal kapcsolatos felvilágosítás a helyi tarifával hívható 06-40-200-454-es telefonszámon kérhető.