Leginkább filmeket töltenek le a fájlcserélők

Egy friss felmérés szerint a fájlcserélő hálózaton mind nagyobb internetforgalmat bonyolódik: a felhasználók egyre nagyobb méretű, javarészt filmeket tartalmazó fájlokat töltenek le.

A hálózati eszközöket gyártó brit CacheLogic cég tanulmánya szerint a legnépszerűbb peer-to-peer fájlcserélő alkalmazás jelenleg a BitTorrent, amely lassan teljesen kiszorítja a Kazaa nevű szoftvert, amelyre sokáig több millió felhasználó csatlakozott. A társaság felmérése szerint a különböző letöltőszolgáltatásokat egy időben bármely időben legalább 10 millió felhasználó használja, egy átlagos letöltött állomány mérete pedig több mint 100 megabájt.

A BitTorrent a leginkább az ázsiai régióban népszerű, ahol használói főként videofájlokat töltenek le segítségével az internetről - illegálisan. A CacheLogic felmérésében kitér arra is, hogy a peer-to-peer hálózatok legális célokra is használhatók: többek között így terjesztik a Fedora nevű kísérleti Linux-disztribúciót is.

Az amerikai filmipari szakmai szervezet (Motion Picture Association of America, MPAA) múlt héten közzétett elemzéséből kiderül, a fájlmegosztó rendszereken havonta mintegy 2,6 milliárd cserél gazdát, ezen anyag nagy része szerzői joggal védett zene, szoftver vagy éppen film. Utóbbi fájlokat minden negyedik megkérdezett töltött már le, s ők arról számoltak be, hogy ritkábban járnak moziba (17 százalék) és kevesebb DVD-t vásárolnak. Naponta 4-600 ezer fájlnyi jogvédett mozifilmet töltenek le világszerte a netezők. A felmérés szerint a 2002 és 2003 között 4 százalékkal csökkent a mozijegyekből származó globálisan mért bevétel annak ellenére, hogy az elmúlt 21 évben növekedést mutatott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK