Újfajta másolásvédelmet fejlesztenek

A legnagyobb technológiai cégeket és filmstúdiókat egyaránt tagjai között tudhatja az az a nemrég alakult szövetség, amely a jelenleg elterjedteknél kevésbé szigorú másolásvédelmi eljárás kidolgozását tűzte ki célul.

Az Advanced Access Content System License Administrator (AACS LA) nevű iparági szövetség tagjai között megtalálható az IBM, az Intel, a Sony, a Toshhiba, a Microsoft, a Panasonic, illetve a Warner Bros és a Disney is. A koalíció tagjai egy Advanced Access Content System nevű technológia kidolgozását tűzték ki célul, amely szerzői jogok által védett zenei és mozgóképes tartalmak jogtalan másolása ellen kínál védelmet.

A megoldás a jelenlegi technológiákkal ellentétben nem akadályozza teljesen az adott lemez vagy fájl lemásolását, csupán korlátozza annak lehetőségeit. Az új technológiával védett tartalmakat megvásárlójuk szabadon átmásolhatja majd PC-jéről valamilyen mobil vagy a számítógéppel hálózatba kötött szórakoztatóelektronikai eszközre, a kópiákat azonban lehetetlen lesz a világhálón keresztül terjeszteni. A szövetség tervei szerint a tartalomszolgáltatók és eszközgyártók várhatóan az idei év végétől licencelhetik majd az új másolásvédelmi technológiát, amely az Advanced Access Content System nevet kapta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK