Az illegális szoftverhasználat Magyarországon 42 százalékot tett ki, ez hat százalékponttal kedvezőtlenebb a világátlagnál - derül ki a Business Software Alliance (BSA) és az informatikai piackutatással foglalkozó IDC csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányából.

A felmérés szerint tavaly világszerte 50 milliárd dollárt költöttek személyi számítógépeken futó kereskedelmi tömegszoftverekre. Mindamellett a ténylegesen telepített szoftverek értéke 80 milliárd dollár volt. Minden, közel két dollár értékű legálisan vásárolt szoftverre egy dollárnyi illegálisan telepített szoftver jutott. Az illegális szoftverhasználat aránya - az illegális szoftverek száma osztva a 2003-ban telepített szoftverek számával - 36 százalék volt.

Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára a világszerte 5600 interjú alapján összeállított vizsgálatot ismertetve csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon 42 százalék az illegális szoftverek aránya. Az Európai Unió idén belépett tagállamai közül csupán Csehországban jobb a helyzet e téren, de több mediterrán uniós tagállam is kedvezőtlenebb illegális szoftverhasználati aránnyal rendelkezik, mint Magyarország - tette hozzá.

[origo]-MTI