Egy hackercsoportnak - állítása szerint - sikerült megszereznie a jelenleg fizetős online zeneboltként működő Napster teljes forráskódját, melyet tízezer dollár ellenében bárkinek rendelkezésére bocsát.

A magát  Source Code Clubnak nevező csapat tagjainak - állításuk szerint - sikerült megszerezniük a korábban ingyenes zenelelőhelykén ismert, manapság azonban internetes zeneáruházként működő Napster szoftverének forráskódját - adta hírül a ZDNet. Az internetes magazin értesülései szerint a csoport a Napster kliens- és szerveroldali szoftvere mellett az Enterasys Networks cég Dragon nevű internetes behatolás-érzékelő szoftverének forráskódját is sikerült eltulajdonítania. Az utóbbi cég az ügy kapcsán már fel is vette a kapcsolatot az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatallal (FBI), bár egyelőre még nem tudják, a csoport valóban szoftvertermékük kódját árusítja-e.

A szoftverek működésébe betekintést engedő forráskódokat a csoport  tizenhat, illetve tízezer dollárért kínálja eladásra a világhálón, ám a weblapján szereplő információk szerint megrendelésre bármely alkalmazás forrását beszerzik a megrendelőnek Állításuk bizonyítékául a csoport tagjai egyébként közzétették az alkalmazások alapjait tartalmazó fájlok listáját is. A ZDNet beszámolója szerint a csapat valószínűleg nem a Roxio cég tulajdonában jelenleg fizetős zeneszolgáltatásként működő Napster, hanem az azzal azonos nevű eredeti, ingyenes fájlcserélő rendszer forrását kaparintotta meg s próbálja értékesíteni. A hackercsoport egyébként weblapján azt állítja, hogy egy esetleges tranzakció nyomán olyan titkosításokat alkalmaznak, amelynek köszönhetően mind a vevő, mind pedig az eladó fél személyazonossága titokban marad.

Hasonló esetről legutóbb idén májusban az amerikai Cisco cég számolt be: ez utóbbi cégnek egyes hálózati eszközeiben használatos szoftverét tulajdonítottál el, s tették mások számára elérhetővé ismeretlenek. Az idei év elején a Microsoft két operációs rendszere, a Windows NT4, illetve a Windows 2000 egyes részeinek, tavaly év végén pedig a megjelenés előtt álló Half-Life 2 játék forráskódjának egyes részeit  terjesztették ismeretlenek ugyancsak az interneten keresztül.