Vedekezz.hu portál a betárcsázós csalás ellen

Rövidesen a vedekezz.hu cím alatt lesz elérhető az a weboldal, mely a sok esetben több tízezer forintos internetes telefonszámlát generáló tárcsázóprogramok veszélyeire hívja fel a figyelmet. Az internetezők és a Matáv szerint legfontosabb a megelőzés.

- Akárcsak egyéb területeken, az internetes tárcsázóprogramok ellen is a legjobb védekezési módszer a kellő odafigyelés és a megelőzés - hangzott el a Matáv és az Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért) civil szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szóban forgó, külföldön régebben, hazánkban a tavalyi év óta tapasztalt jelenség lényege, hogy a hagyományos internetes modemet önálló életre keltik az úgynevezett tárcsázóprogramok (dialerek), melyeket a gyanútlan internetezők bizonyos honlapokra látogatva töltenek le - esetleg tudtukon kívül - számítógépükre. Ezek a betárcsázók a normál netes kapcsolatot bontják, majd ehelyett újat építenek fel, általában egy emelt díjas, tengerentúli vagy éppen műholdas számot csörgetve meg. A modemes netezők sok esetben maguk sem tudnak róla, csak a következő havi telefonszámlájuk láttán fogtak gyanút. Érdemes tudni, hogy a tárcsázóprogramok mögött nemzetközi szervezett csoportok, nehezen lenyomozható cégek állnak, amelyek jelentős hasznot húznak a hívások díjaiból.

Részletesen a betárcsázós csalásról


Információs weboldal a dialerekről

A Matáv és a Netért vélekedése szerint kellő odafigyeléssel és néhány szabály betartásával megelőzhető a baj, saját oldalról pedig a felhasználók - leginkább a hálóval csak most ismerkedő kezdő internetezők - tájékoztatását tartják a leglényegesebbnek. A legutóbbi törekvések közé tartozik az érdekvédelmi szervezet saját fejlesztésű weboldala, melyen a tárcsázók részletes ismertetője mellett a védekezés fogásait is bemutatják. A rövidesen a vedekezz.hu címen elérhető portál jelenleg a vedekezz.netert.hu alatt férhető hozzá. Hasonló tartalmú, bár kicsit általánosabb információs oldalt a telefontársaság hosszabb ideje működtet a netezz.matav.hu címen.

A szakemberek emellett a számítógép megfelelő szoftveres védelmét (tűzfal) és a gyanúsnak ítélt weblapok által felkínált tartalmak, párbeszédablakok visszautasítását ajánlják. Ezen kívül léteznek speciálisan a számítógépekre a felhasználó tudta nélkül települő programok ellen fejlesztett ingyenes alkalmazások is (például Ad Aware, Spybot, SpywareBlaster).

Fontos tudni, hogy ha már megtörtént a baj, a telefontársaságoknál nem nyílik lehetőség a borsos telefonszámla sztornójára, a szolgáltatók legfeljebb részletfizetési opciót biztosítanak a károsultak számára.

(Az [origo]-t kiadó Axelero Internet Rt. tulajdonosa a Matáv Rt.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK