A kormány felhatalmazást adott az informatikai miniszternek a mentők, tűzoltók, rendőrök és más készenléti szolgálatok által használt korszerű egységes digitális rádió-távközlő rendszer (EDR) szolgáltatás nyújtására vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírására.

A korszerűtlen készenléti kommunikációs rendszerek felváltásáról szolgáló egységes digitális rádió rendszer kialakításáról a kormány tavaly hozott döntést. Az EDR önálló kommunikációs hálózatokat biztosít az egyes szervezeteknek, ugyanakkor lehetővé teszi ezen hálózatok együttműködését. Így ha szükséges, (például tűz, baleset, árvíz stb. esetén) mentők, tűzoltók, rendőrök hatékonyan lesznek képesek egymással kommunikálni.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tárgyalásos eljárás lefolytatását készíti elő - áll a szaktárca pénteki közleményében. A nyertes ajánlattevőnek vállalnia kell, hogy a szolgáltatás nyújtásához új gazdasági társaságot alakít. Ezt a megoldást nemzetbiztonsági szempontok, a szolgáltatásvásárlásból adódó természetes monopolhelyzet, továbbá a kölcsönös bizalmon alapuló tartós partneri viszony fenntartása teszik szükségessé. A szolgáltató számára az alapszolgáltatásokat éves szintre megállapított díj formájában fizeti majd az állami költségvetés.  Az EDR szolgáltatás kiépítésével, használatával és fejlesztésével kapcsolatos kérdések folyamatos irányítására - az informatikai és hírközlési miniszter elnökségével - EDR Irányító Testületet alakul.

A pályázat szeptemberben írják ki, az eredményhirdetésére a közbeszerzési eljárás lebonyolítási idejétől függően legjobb esetben 6-8 hónappal a megjelenés után kerülhet sor

Az EDR-ről

A Magyarországon jelenleg üzemben lévő speciális kommunikációs hálózatok és eszközök többségükben elavult, nyílt, analóg, egycsatornás rádiórendszerek, melyek a frekvenciasáv túltelítettsége miatt az adott sávban már nem fejleszthetőek tovább, és még jelentős anyagi ráfordítások árán sem lennének képesek a szolgálati igények kielégítésére. Ezen korszerűtlen rendszerek felváltását szolgáló egységes digitális rádió rendszer kialakításáról a Kormány tavaly hozott döntést.

Az EDR egy földfelszíni, digitális rádió-távközlő rendszer, mely megfelel az EU schengeni előírásainak és a hazai szabványoknak. Önálló kommunikációs hálózatokat biztosít az egyes szervezeteknek, ugyanakkor lehetővé teszi ezen hálózatok együttműködését. Így ha szükséges, (például tűz, baleset, árvíz stb. esetén) ezek a szervezetek hatékonyan lesznek képesek egymással kommunikálni, ami segít az ilyen helyzetek az eddigieknél gyorsabb és kevesebb emberi- anyagi áldozatot követelő megoldásában.