Öt és féléves szabadságvesztésre ítéltek egy német férfit, aki milliós vagyonra tett szert abból, hogy oktatási intézményeknek szánt, olcsóbb szoftvereket értékesített teljes áron.

A helyi hatóságok 5 és fél éves börtönbüntetésre ítélték a németországi  Willichben élő, 38 éves Ralph Blasek összesen 32 ezer példányban értékesített Dino-Soft nevű cégén keresztül olyan Microsoft szoftvereket, melyeket eredetileg oktatási intézményeknek szántak. Blasek a kedvezményes áron beszerzett alkalmazásokat átcímkézte, s magasabb áron értékesítette ügyfeleinek.

A német hatóságok közlése szerint a férfi tevékenységével összesen 4,5 millió euróval, azaz több mint 1 milliárd forinttal károsította meg. A három gyermeket nevelő Blasek a szoftverek illegális eladásából fényűző életmódot folytatott: a világ különböző tájain vásárolt ingatlanokat, s többek között Rolls-Royce és Bugatti márkájú luxus- és sportautókat is vásárolt. Tavaly novemberben - a Microsoft közreműködésével - a német rendőrség számos magánlakásban és irodában tartott razziát  az ország nyugati felén, s ezek során nyolc embert - köztük Blaseket is - őrizetbe vettek különböző szerzői jogsértésekért. A szoftveróriás egyébként üdvözölte a bíróság ítéletét, amelyben az eddigi leghosszabb szabadságvesztést szabták ki szoftverekkel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt Németországban.