Az öngyilkos bin Laden képeit ígérő e-mailek

Oszama bin Laden öngyilkosságát ábrázoló fotókat ígérve próbál egy új rosszindulatú kód terjedni az interneten. Az óvatlan internetező a felvételek helyett egy trójai programot tölthet le számítógépére.

"Szerda este a CNN két újságírója holtan találta Oszama bin Ladent, az újságírók bizonyítékként több fényképet készítettek, ezek némelyikét csatoltuk. Az eset egyelőre nem jutott el a sajtóig, mivel a kormány teljes bizonyossággal kívánja azonosítani a holttestet" - áll abban az e-mailben, mely az ígért felvételek helyett egy úgynevezett trójai programot hordoz. A levélben található hivatkozás egy weboldalra mutat, ahol az internetező tudtán kívül nem a fotókat, hanem a programot tölti le gépére. Telepítése után a Hackarmy nevű trójai lehetőséget ad készítői számára, hogy az interneten keresztül hozzáférjenek a fertőzött számítógéphez.

A Hackarmy-hoz hasonló rosszindulatú kódok nem ritkák, ezek készítői az emberi kíváncsiságot igyekeznek felhasználni a programok terjesztéséhez: általában valamilyen, nagy érdeklődést vonzó személlyel, vagy eseménnyel próbálják rávenni a netezőket arra, hogy a veszélyes tartalomra kattintsanak. Ilyenek voltak korábban többek közt az Anna Kurnyikova vagy a Maya Gold nevével fémjelzett vírusok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK