Javította Bluetooth-mobiljai hibáit a Nokia

A Nokia  bejelentette, hogy kijavította bizonyos Bluetooth-képes mobiltelefonjait érintő biztonsági hibát, melyen keresztül illetéktelenek férhettek hozzá drótnélküli kapcsolaton keresztül egy közelben lévő felhasználó telefonján lévő adatokhoz.

A Nokia és a Sony Ericsson februárban erősítette meg azokat a híreket, melyek szerint a gyártók  Bluetooth szabványt támogató telefonjait egy biztonsági résen keresztül fel lehet törni. Mint ismeretes, a Bluetooth egy olyan vezeték nélküli adatátviteli technológia, amely egymástól legfeljebb 10 méter távolságban lévő eszközök - így például mobiltelefonok - között tesz lehetővé adatátvitelt.

Normál esetben a készülékeken lévő adatokhoz csak ún. párosítást követően lehet hozzáférni egy másik eszközről. Ezen folyamat során az adott mobil tulajdonosa egy kódszám beütésével ad engedélyt az adatok eléréséhez. Ugyanakkor februárban a két gyártó azt jelentette be, hogy egy biztonsági rés miatt bizonyos, Bluetooth-t támogató készülékeket illetéktelenek feltörhetnek, ha a készülék közelében tartózkodnak, s azon aktiválva van a vezeték nélküli adatátviteli funkció. A hibát kiaknázva illetéktelenek a telefon memóriájában lévő adatokat letölthetik saját készülékeikre, de akár szabadon módosíthatják is a telefonkönyvet vagy a naptári bejegyzéseket.

Egyes készülékek esetén a biztonsági rés komolyabb támadásokra is lehetőséget adott: Bluetooth-on keresztül egy támadó akár sms-eket is küldhetett egy másik telefonon keresztül, vagy akár hívásokat is indíthatott a másik készülékről. A hiba felfedezését követően a Sony Ericsson szoftverfrissítést adott ki az érintett készülékeihez, ám a Nokia ekkor bejelentette, nem is tervezi javítások kiadását, mivel a hiba kiaknázása nagyon bonyolult, speciális felszerelést igénylő művelet. Fogyasztói nyomásra a társaság végül mégis a javítás megjelenítése mellett döntött. A finn gyártó csütörtökön öt érintett készülékéhez adott ki szoftverfrissítéseket, s közlése szerint a nyár végéig további Bluetooth-os mobilokhoz ad ki javítást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK