Az Egyesült Királyság legnagyobb elektronikai cikkeket árusító áruházlánca kivonta boltjaiból a Manhunt című videojátékot, miután egy nemrég meggyilkolt tinédzser szülei a brutális játékot hozták kapcsolatba fiúk halálával.

A 14 éves, brit Stefan Pakeerah-t korábban egy 17 éves ismerőse egy parkba csalta, s ott egy kalapáccsal megverte, valamint többször megszúrta, melynek következtében a tinédzser fiú életét vesztette. Mivel a gyilkosság elkövetését a rendőrségnek később beismerő Warren Le Blanc a Manhunt című videojáték rajongója volt, a meggyilkolt fiú szülei most a szoftver betiltását követelik.

Forrás: [origo]Az egyébként 18 éven felülieknek szánt programban a játékos egy halálraítélt bűnözőt alakít, akit egy beteges tévéshow-n keresztül nyerhet kegyelmet: a különböző pályán felbukkanó többi bűnözőt likvidálva kell küzdenie a túlélésért, ráadásul a program extra pontokat oszt a minél embertelenebb kivégzésekért. A meggyilkolt tinédzser apja szerint fiának halála a bizonyíték arra, hogy a brutális játékok káros hatást gyakorolnak a gyerekekre, ezért ezeket nem szabadna árusítani. A legnagyobb brit, elektronikai termékeket árusító áruházlánc, a Dixons az eset kapcsán csütörtökön bejelentette, kivonja a játékot mind az ezer szigetországbeli üzletéből.

A Manhunt játék kiadója a Rockstar Games, amelyet már korábban is támadtak erőszakos játékai, többek között a Grand Theft Auto-sorozat miatt, melyben egy bűnözővel kell boldogulnia a játékosnak az alvilág köreiben. A kiadó legutóbb tavaly került a támadások kereszttüzébe, ekkor ugyanis egy amerikai testvérpár Newport városa közelében egy autópálya mellett egy erdős részrőé, mintegy negyven töltényt lőtt ki az elhaladó járművekre egy vadászpuskából, melyek egy sérültet és egy halálos áldozatot követeltek. A 16 és 14 éves elkövetők később úgy nyilatkoztak, tettüket a Grand Theft Auto játékban látott jelenetek motiválták.