Európa legnagyobb fényképezőgép-kollekciójával büszkélkedhet Arkagyij Garibov rosztovi fotóművész, akinek gyűjteményében olyan ritkaságok is megtalálhatók, mint például Winston Churchill fotográfusának masinája.

Arkagyij Garibov 1972 óta gyűjti a fotográfia történetét dokumentáló régi fényképezőgépeket. Az elmúlt évtizedekben bárhova vetette a sors, mindenhonnan régi gépekkel tért haza. Gyarapítandó kollekcióját, más gyűjtőkkel csereberélt, újságokban hirdetett, s a műszaki bizományik rendszeres látogatója volt - olvasható az Utro.ru orosz nyelvű internetes portálon.

A rosztovi fotóművész ma Európa legnagyobb fényképezőgép-kollekciójának birtokosa. Gyűjteményében megtalálható Winston Churchill fotográfusának gépe, a Kodak, amelyet II. Miklós cár adományozott egykoron udvari fényképészének, vagy a maga nemében páratlan szerkezet, amelyet Sztálin utasítására fejlesztettek ki a szovjet hírszerzők számára. A kollekció összes darabja ma is működőképes, s a gyűjtő rendszeresen készít kincseivel felvételeket.