Ismét 8 megapixeles digitális fényképezőgépet mutathatunk be, a Sony jelenlegi csúcsmodelljét. Az év elején megjelent F828-as kiváló tulajdonságai ellenére - a többi nyolc megás géphez hasonlóan - a képminőség terén felemásan teljesít.

A fenti megállapítástól persze nem kell megijedni, a 828 nem készít rossz képeket, pusztán arról van szó, hogy a jelenlegi technológia mellett a felbontás rendkívül gyors ütemű növelésének hátrányai is vannak. A jelenlegi nyolc megapixeles kompaktok szenzorai az előző generációs, öt millió képpontos lapkákkal azonos méretűek. Ez azt jelenti, hogy azonos területen jóval több érzékelőt helyeztek el, ami bizonyos esetekben a képminőség romlásához vezethet. A gyengébb teljesítmény a nagy érzékenységgel és nagy felbontással készített képeken jelentkező igen magas képzajban érhető tetten leginkább, az átlagos körülmények közt készülő felvételeknél, esetleg alacsonyabb felbontást használva szinte alig-alig tapasztalható a probléma.

Tekintse meg tesztképeinket!

A nagy felbontás másik következménye, hogy a képeken az optikai hibák sokkal szembeötlőbbek, bár a kisméretű papírképeken ezek vélhetően ugyanúgy enyhülhetnek, mint a kisebb felbontású kamerák esetében.


Jellemzők, funkciók, szolgáltatások

A Sony Cybershot DSC-F828 felépítésében és szellemében követi igen sikeres elődjét, a 717-es modellt, ami nem véletlenül népszerű még ma is. A nagy méretű optika a váztól felfelé és lefelé is elfordítható, ami sok esetben egyszerűsítheti, vagy egyáltalán lehetővé teszi egy-egy fénykép elkészítését (pl. tömegben fej fölé tartva is tudunk komponálni). Persze az objektív oldalra most sem fordítható, s sajnos az LCD sem lett kihajtható. Az objektív most is a Zeiss műhelyéből került ki a többi Sony modellhez hasonlóan, átfogása kisfilmes rendszerben 28-200 milliméter, vagyis most is valódi nagy látószöggel is dolgozhatunk: ez sajnos még mindig ritkaság számba megy a kompakt digitális fényképezőgépek között. A lencse kezelése sem változott, igen kényelmes a mechanikus zoomgyűrű, mellyel gyorsan és pontosan állíthatjuk a gyújtótávot. Az élesség kézi beállítása is az objektívre szerelt gyűrűvel történik. A kézi élességállítását segíti, hogy ennek használatakor a keresőben a képmező közepét nagyítva mutatja a gép. Ez a funkció egyébként nem sikerült túl jól, ugyanis a nagyított kép rossz, tulajdonképpen inkább nehezíti az élességállítást. Az autófókuszban viszont jól használható, ráadásul nagyon gyors is, a segédfény pedig ebben a műfajban az egyik legjobb. Szerencsére a zár késleltetési ideje is igen rövid, így jó eséllyel készíthetünk pillanatképeket is.

Forrás: [origo]
Sony Cybershot DSC-F828

A nagy felbontású lapka által készített képek maximális mérete 3264x2448 képpont, ami nagyméretű papírképek készítését is lehetővé teszi. A fotók JPEG, TIFF és RAW formátumban is elmenthetők. Az érzékelő kialakításakor a Sony már négyszínű szűrőt használt, aminek köszönhetően a 828 sokkal pontosabb az élénk színek rögzítésében, mint a korábbi gépek. A támogatott memóriakártyák között végre ott van a Compact Flash is, ami még mindig jóval olcsóbb, mint a szintén használható különféle Memory Stickek. Ráadásul a két kártyatípus közti váltás nagyon egyszerű, erre ugyanis külön kapcsoló van. A 828-asban is elektronikus keresőt (EVF) találunk, s persze az 1,8 collos LCD kijelző is használható a képek komponálásához. A keresők jónak mondhatók, de van hasonló gép a piacon, amiben sokkal jobbat találhatunk.

Természetesen a Sony csúcsmodellje teljes beleszólást biztosít a képek elkészültébe, ebben a kategóriában a részletes beállítási opciók megléte nem lehet kérdés. A felvételi programok közt megtalálhatók a hagyományos üzemmódok és a tematikus programok, továbbá videofelvétel is lehetséges. Rendkívül érdekes felvételek készíthetők a videokamerákból már ismert éjszakai üzemmódban. A gép fénymérése használható kiértékelő, középre súlyozott és szpot beállításban is. A fénymérés befolyásolható expozíció korrekcióval, illetve expozíciós sorok is készíthetők. A helyes expozíciós értékek beállításában segítségünkre van a felvétel közbeni hisztogramm kijelzés. Az érzékenység, a fehéregyensúly, a különféle szűrők, effektek mind-mind közvetlenül állítgathatók, tág teret adva ezzel az ötletek megvalósításához.

A működtetéshez lítium-ion akkumulátor szükséges, amire nem lehet panasz, derekasan helyt áll, de hosszabb utakhoz, nagyobb fotózásokhoz most is célszerű a tartalékakku beszerzése, beltéri fotózáskor pedig hálózati adapter is használható. A képek számítógépre másolása USB-kábelen keresztül történik.