Fillérekért árulna Windowst a Microsoft

2004.08.11. 11:00

Egyszerűsített, ugyanakkor olcsó Windows operációs rendszert jelentet meg ősszel a Microsoft több ázsiai országban. A fejlődő országok piacai így rendkívüli, a hírek szerint pár ezer forintnak megfelelő áron juthatnak az XP-hez.

A Windows XP Starter Edition nevű operációs rendszert októberben kezdi szállítani a Microsoft - tudósított a CNet informatikai hírmagazin. Az operációs rendszer a standard Windows XP egy egyszerűsített, de természetesen teljes értékű verziója lesz, számos kiegészítő funkció kihagyásával. A bizonyos országokra lokalizált kiadások a nyelvi csomagokon kívül is különböznek majd egymástól, az első célországok között Thaiföld, Malajzia és Indonézia szerepel, a társaság egyelőre nem adott tájékoztatást további lehetséges kiadásokról.

A Microsoft vélekedése szerint az olcsón kínált Windows-verziók nem csak a régióban igen erős szoftverkalózkodást szoríthatják vissza, de a különböző Linux-disztribúciók vonzó alternatíváját is jelenthetik.

A társaság hivatalosan még nem jelentette be a Starter Editionök árát, de pletykák szerint a thai verzió 36 dollárba kerül majd. Ez a 7200 forint körüli összeg valóban hihetetlenül hangzó ár, összevetve például a Windows XP Home Edition hazai, mintegy 60 ezer forintos árával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK