A DVD-k másolásvédelmének feltörése nyomán híressé vált norvég fiatalember ezúttal az Apple iTunes zeneszolgáltatásához kapcsolódó, vezeték nélküli adattovábbító egység titkosítását játszotta ki.

A DVD-filmek másolásvédelmi eljárását 5 évvel ezelőtt feltörő, norvég Jon Johansen újabb digitális védelmi eljárást tört fel. A húszéves fiatalembernek az Apple cég iTunes nevű online zeneszolgáltatásához kapcsolódó, AirPort nevű technológiában alkalmazott titkosítást sikerült kijátszania. Az Apple AirPort Express egy olyan vezeték nélküli eszköz, amelynek a segítségével a számítógép merevlemezén lévő - az iTunes zeneboltban megvásárolt s letöltött - zenéket lehet hagyományos hifi-eszközökre továbbítani.

A DVD Jon néven is ismert fiatalember webnaplóján többek között publikálta az AirPort Express vezeték nélküli hálózati protokoljában felhasznált nyilvános kulcsot, valamint egy JustePort nevű programot is közzétett. Az alkalmazás segítségével a vezeték nélküli eszköz tulajdonosai nem csak az iTuneson vásárolt zenefájlokat sugározhatják az AirPort Expressen keresztül hifi-eszközeikre, hanem más formátumú állományokat is. A Johansen által írt kód felhasználásával várhatóan záros határidőn belül - nem hivatalosan -  más programokat is kompatibilissé tesznek majd programozók.

Jon Johansen még 1999-ben, 15 éves korában készített egy DeCSS nevű szoftvert, amellyel a DVD-filmek gyári másolásvédelmét lehetett kijátszani. A DVD Jon néven elhíresült fiatalembert a DVD-k másolását is lehetővé tevő alkalmazás miatt az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) perbe fogta, ám többéves pereskedést követően, idén januárban egy oslói bíróság végleg felmentette. Az ügyben eljáró bírák ugyanis törvényesnek találták azt, hogy a DeCSS segítségével az adott DVD-film tulajdonosa saját számítógépére mentse le az optikai lemez tartalmát.