A Microsoft szerdán az otthoni felhasználók egy része számára is elérhetővé vette a Windows XP második javítócsomagját. A szoftverfrissítéseket és új biztonsági funkciókat tartalmazó gyűjteményt a Home verziók használói tölthetik le.

A Microsoft szerdán az otthoni felhasználók egy része számára is elérhetővé tett a Windows XP operációs rendszeréhez egy újabb javítócsomagot, a Service Pack 2-t (SP2). Az SP2 számos biztonsági rést befoltoz az operációs rendszerben, s emellett új biztonsági funkciókkal - például egy továbbfejlesztett tűzfallal - bővíti ki a Windows XP-rendszereket. A fontos frissítésnek minősülő, 80 megabájt körüli méretű szoftverfrissítés-csomagot egyelőre a Windows XP Home Edition nevű változatának felhasználói tölthetik le az operációs rendszerbe épített, Windows Update nevű automatikus szoftverfrissítési funkción keresztül. A társaság tájékoztatása szerint az XP otthoni PC-ken szintén használatos, némileg bővebb tudású Professional Edition változatához augusztus 25-étől lehet majd elérni az SP2-t. A szoftveróriás a korábbi gyakorlattól eltérően valószínűleg azért nem tette egyszerűen letölthetővé weboldaláról a javítócsomagot, mert tartott attól, hogy a felhasználók rohama nyomán elérhetetlenné válna a cég honlapja.

Az új javítócsomag megjelenését a szoftveróriás közel egy éven át halasztotta, s végleges változatát - egy méretes, közel 300 megabájtos telepítő formájában - az elmúlt hetekben tette elérhetővé a vállalati felhasználók számára. A társaság már ennek megjelenésekor közölte, hogy az otthoni felhasználóknak szánt Service Pack 2 később lesz elérhető, s telepítőjének mérete is harmadekkora lesz a vállalati verzióénak. Az SP2 feltelepítését követően számos felhasználó különböző problémákról panaszkodott, s maga a Microsoft is közzétett egy listát, amely a javítócsomaggal nem kompatibilis szoftverek listáját tartalmazza, s esetenként tippekkel is szolgál a hibaelhárításhoz. Emellett maga a szoftveróriás is azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy tanulmányozzák át a PC-n lévő alkalmazások dokumentációját, s szerezzenek be információkat a szoftverek honlapjáról, mielőtt nekivágnának az SP2 telepítésének.