Két év múlva gyorsulhat a mobilszolgáltatás

2004.08.25. 16:39

Az illetékes hatóság reményei szerint 2006-ban Magyarországon is beindulhat a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás. A 3G rendszer a jelenleg használt GSM-megoldás sebességének sokszorosát biztosítja.

- A mobiltelefon-felhasználók várhatóan 2006-tól érhetik el a harmadik generációs (3G) mobilkommunikációs szolgáltatásokat - közölte Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerdán a Budapest Business Journal gazdasági hetilap Magyar Hírközlés 2004 című konferenciáján. Hozzátette: az NHH még augusztusban kiírja az erre vonatkozó UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) tendert. A pályázat beadásának határideje 2004 november eleje, a döntés pedig decemberben születik meg - mondta Pataki Dániel. - A szolgáltatáshoz szükséges, a frekvenciasávok felhasználási szabályainak módosításáról szóló miniszteri rendelet módosítása már megtörtént - mondta Jambrik Mihály, az informatikai  tárca közigazgatási államtitkára. A tenderen négy szolgáltató juthat frekvenciához, s a frekvenciákat pályázat útján osztják el. Elhangzott az is, hogy a frekvenciák használata nem koncessziós alapon, hanem a sávhasználati jogosultság átadásával valósul meg.

A konferencián jelenlévő mobilszolgáltatók közlése szerint elégedettek a 3G tender kidolgozásának folyamatával. Wolfgang Engler, a T-Mobile Magyarország vezérigazgató helyettese elmondta: nem tartanak attól, hogy új szolgáltató lép a piacra. Ove Fredheim, a Pannon GSM vezérigazgatója kifejtette: azt szeretnék, ha a hatóság olyan feltételrendszert dolgozna ki, ami alapján nem adható az új belépőnek kedvezmény.

A 3G (UMTS) a hagyományos telefonbeszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet, és ezáltal jó minőségű, internet alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetőek lesznek mobiltelefonon. A mobilszolgáltatók reményei szerint a 3G adatszolgáltatás a jelenleg használt vezetékes szélessávú internetszolgáltatások komoly versenytársa lehet.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK