Nemsokára repülőről is mobilozhatunk

2004.08.26. 16:06

Hamarosan a felhőkből is kaphatunk mobilhívást, ha az Airbus európai repülőgépgyártó konzorciumnak sikerül kidolgoznia a rádiótelefonok légi használatának technikáját - adta hírül a Financial Times Deutschland.

A német gazdasági szaklap értesülése szerint az Airbus és a DLR   német aeronautikai kutatólaboratórium intenzíven dolgozik a programon, amely azt célozza, hogy a repülésbiztonság kockázata nélkül lehetővé tegye az utasoknak, hogy kapcsolatba lépjenek szeretteikkel a levegőből.

Az első tesztelés napját szeptember 3-ra tűzték ki. A repülőgépgyártó szóvivője a kísérletről szóló információt megerősítette, a kipróbálás dátumát illetően azonban jelezte, hogy ez időjárásfüggő, tehát adott esetben eltolódhat. Az viszont tény, hogy a francia-német repülőgépgyártó az utazáskomfortot növelő szolgáltatással szeretné lekörözni az amerikai vetélytársat, a Boeing-céget, amely nagy előnyre tett szert azzal, hogy gépein lehetőség van a szélessávú internet használatára. Ez a szolgáltatás nagy vonzerőt gyakorol az elfoglalt üzletemberekre, akik így egy transzatlanti repülés során unalmas időtöltés helyett lebonyolíthatják elektronikus levelezésüket vagy szörfözhetnek a világhálón.

A Boeing által kifejlesztett szisztémát számos légitársaság   honosította meg járatain, elsőként a német Lufhansa, de a Singapore Airlines, a japán All Nippon Airways és földije, a Japan Airlines is felszerelte gépeit a rendszerrel. Az Airbus most a légi mobilozás luxusával akar konkurenciát teremteni a Boeingnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK