Torrente leszámol a madridi alvilággal

2004.08.26. 16:05

Egy újabb harmadik személyű akciójáték készül a Cinemaware fejlesztőinek keze alatt, mely program főhőse, Torrente, Madridban próbál leszámolni a gyilkosságokba, kábítószeres ügyletekbe, zsarolásba és hasonlókba belefolyó szervezett alvilág főkolomposaival.

A nem kifejezetten a szabályok ösvényét követő rendőr elég gyakori szereplője mind a filmeknek, mind a számítógépes játékoknak. Ilyen figura ugye John McLane hadnagy a Die Hardból, Riggs őrmester a Lethal Weapon sorozatból, vagy éppen Max Payne, vagy Jack Slate. Azonban valmennyiükön túltesz egy bizonyos spanyol "úriember", Torrente, aki nagy kedvence a kalandjait bemutató televíziós sorozaton keresztül a hispán nézőknek, és aki egyaránt alkoholista, erotomán, rasszista, trágár, a szabályokra fittyet hányó, és még vég nélkül sorolhatnánk negatív tulajdonságait.

Egy előnye azért van hősünknek: nem kedveli a bűnözőket, sőt, meglehetős hatékonysággal állítja félre őket az útból, minek következtében megtarthatta eddig jelvényét. Ezen, Madrid békés napjait felforgató, pitiáner, vagy éppen nagymenő gengszterekkel akad össze Torrente hatósági közeg a spanyol Cinemaware harmadik személyű akcióprogramjában is, mely játék címe nem más, mint a főszereplő neve.

A játék irányítása végtelenül egyszerű, főleg azoknak, akiknek már volt szerencséjük hasonló kategóriájú programmal tölteni idejüket. Hősünket, a fegyverekkel is remekül bánó Torrentét a billentyűzet segítségével navigáljuk jobbra, balra, fel, vagy éppen le, míg az egér segítségével vesszük célba a kiszemelt áldozatot.

A küldetések teljesítése nem lesz túl nehéz feladat mégpedig több okból sem. Egyrészt Torrente barátunkat nem éppen marcipánból faragták, vagyis elég komoly sérüléseket képes kacagva - vagyis az ő esetében röhögve - elviselni. Másfelől a missziók célpontjait ugyan több úton is megközelíthetjük, de igen könnyű feladat lesz kiválasztani az ideális ösvényt, mivel ezt ellenségek valóságos hada övezi majd. Ezek az ellenségek viszont már korántsem olyan kemények, mint Torrente, így a legtöbb esetben elég egy-két lövés, hogy eltűnjenek az útból.

Nem panaszkodhatunk majd a fegyverkínálat szűkös mivolta miatt, mivel tizennégy gyilkos eszköz gazdagítja majd arzenálunkat. Ezek közt találhatunk majd néhány furcsa találmányt, de ne ijedjünk meg, nem maradtak ki régi barátaink, a shotgun, az Uzi, a 45-ös pisztoly, vagy az FPS-ek gránátvetője. A célpontokat meglátva a képernyőn a fegyver célkeresztje vörös színűre vált, igaz, ez nem feltétlen jeleni majd azt, hogy ebből a távolságból biztosan el is találjuk áldozatunkat. Úgy tűnik a gengszterek is tudják, hogy közel sem olyan kemények, mint Torrente, így igen gyakran keresnek fedezéket autók és egyéb tárgyak mögött.

A program grafikailag nem nyújt valami kiemelkedőt. Nem nevezhetjük csúfnak, csak meglehetősen elkényeztettek az utóbbi hónapok akcióprogramjai, mint a Thief III, vagy a Far Cry. A főhős, Torrente, kifejezetten szakadtan néz ki, ami nem is baj, viszont igazán megérdemelt volna valamelyest részletesebb kidolgozást. Mozgása sem valami változatos, igaz, az nagyon mókás, ahogy táncra perdül egy sikeresen teljesített küldetés után. A részletesség hiánya jellemző a környezet megjelenítésén is, az pedig kifejezetten bosszantó, hogy - legalábbis a játék jelenlegi állapotában - az autók nem sérülnek meg még egy gránát közelükben történő felrobbanása esetén sem.

Sokkal figyelemre méltóbb a hanganyag. A zene ugyan nem valami nagy szám, és maguk az effektusok is jobban megdolgoztathatnák a hangfalakat, de már azért a szövegért érdemes a játékot kipróbálni, amit Torrente levág. Persze fiatalok és hölgyek vegyék le a hangerőt, mivel Torrente biztos úr régen esett át egy alapos szájmosáson.

Akcióprogramból aztán igazán nincs hiány, és a piacon bőven akadnak a Torrenténél szebben, jobban kivitelezett játékok is, de az olyan munkák, melyek egy filmre, vagy sorozatra épülnek, mindig számíthatnak a sikerre. Ennek köszönhetően vélhetően a Torrente sem bukik meg, és nemcsak a spanyol játékosoknak okoz izgalmas és szórakoztató perceket.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 600
RAM 128 Mbyte RAM
HDD 700 MB
VGA 32 MB VRAM


 

KAPCSOLÓDÓ CIKK