A Pentax bemutatta első olyan digitális fényképezőgépét, mely objektívje függőleges irányban elforgatható. A gyártó az Optio X mellett egy hagyományos kompaktgépet is bejelentett, az Optio S5i jelű modellt.

A forgatható optikás Optio X felbontása 5 megapixel, ami akár 2560x1920 képpont méretű fotók készítését is lehetővé teszi. A gépbe a szokásos háromszoros átfogású zoomlencse került (kisfilmes rendszerben 36-107 mm), melynek legnagyobb fényereje F2,6-F4,8. A kisméretű gép visszafogott, de kissé szokatlan formatervezésű.

A vezérlés az átlag kompaktoknál jóval többet nyújt, így például többféle autófókusz üzemmód, és fénymérés is használható, valamint expozíció korrekció és expozíciós sor is elérhető. Azonban a számos tematikus program mellett nem találhatóak meg a különböző manuális beállítási lehetőségeket is felkínáló üzemmódok.

Pentax Optio X

A gépben nincs optikai kereső, így a nagyméretű, 2 collos kijelző a képek megtekintése mellett keresőként is funkcionál. A felvételek a 14 megabájtnyi belső memória mellett, SD (SecureDigital) kártyákra menthetők, ahonnan USB-kábel segítségével másolhatók számítógépre. A fotók PictBridge kompatíbilis printereken számítógép nélkül is kinyomtathatók. Az üzemeltetéshez lítium-ion akkumulátor szükséges, amit töltővel együtt mellékelnek az októbertől kapható géphez.

Szintén újdonság a szeptemberben a boltokba kerülő Pentax Optio S5i, mely a korábbi S4i 5 megapixeles utóda. Az új gép nem csak felbontásában tér el a korábbitól: néhány új funkció is került a vezérlésbe, valamint az előlapon található markolat is változott némileg.