A keddi napilapokban megjelent a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pályázati felhívása a magyarországi harmadik generációs mobilszolgáltatási frekvenciapályázatról. 2006-ban négy szolgáltató léphet piacra.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán négy, műszakilag egyenértékű, harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható frekvenciablokk nyerhető el tizenöt évre, megteremtve a lehetőséget az egyenlő esélyekkel induló tisztességes piaci versenyre. A pályázat többek között biztosítja, hogy a szolgáltatást a fogyasztók 2006 januárjától vehessék igénybe.

A pályázati dokumentációt szeptember 1-jétől lehet megvásárolni. A tervezet menetrend szerint a pályázatokat november 2-án kell benyújtani, az eredményhirdetésre pedig előreláthatólag 2004. december 1-jén kerül majd sor. Hogy a szolgáltatás minél korábban elindulhasson, az állam megosztja a kockázatot a versenyszférával. A befektetők érdekeit szem előtt tartva a pályázati kiírásban az NHH lehetőséget teremtett arra, hogy az egyik frekvenciasávot elnyerő pályázó a használati díjat akár részfizetéssel, bevételarányosan egyenlíthesse ki.


Négy társaság szolgáltathat

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke egy, múlt héten megrendezett hírközlési konferencián elmondta: a hazai mobiltelefon-használók várhatóan 2006-tól érhetik el a gyors adatátviteli sebességet biztosító s így internetalapú multimédiás szolgáltatások üzemeltetésére is használható harmadik generációs (3G) mobilkommunikációs szolgáltatásokat. - A szolgáltatáshoz szükséges, a frekvenciasávok felhasználási szabályainak módosításáról szóló miniszteri rendelet módosítása már megtörtént - nyilatkozta Jambrik Mihály, az informatikai  tárca közigazgatási államtitkára. A tenderen négy szolgáltató juthat frekvenciához, s a frekvenciákat pályázat útján osztják el. Elhangzott az is, hogy a frekvenciák használata nem koncessziós alapon, hanem a sávhasználati jogosultság átadásával valósul meg.

Mindenki elindul a pályázaton

Mindhárom jelenlegi mobilszolgáltató jelezte, hogy indul  a harmadik generációs (UMTS) pályázaton.
A Pannon GSM Távközlési Rt. és a T-Mobile Magyarország is egyértelmű igennel válaszoltak azon kérdésre, hogy versenybe szállnak-e a négy frekvenciablokk egyikéért. A Vodafone Magyarország a szintén úgy döntött, hogy indul a pályázaton, ám a végleges döntést a tender írásos anyagának részletes megismerése után hozza meg.