Az Apple Computer a párizsi Apple Expón mutatta be új iMac számítógépét. A G5-ös processzort tartalmazó modell gyakorlatilag egy lapos képernyőből áll, amelyben a komputer összes komponense helyet kapott.

A kedden bemutatott iMac G5 számítógépek háromféle, különböző felszereltségű változatban lesz megvásárolható 1400-2000 eurós áron szeptember közepétől. Az iMac G5 a 2002-ben debütált, s jellegzetes lámpaformájáról ismert, végül a piacról idén nyáron kivont iMacet váltja le.

Az új modell 1,6 és 1,8 gigahertzes órajelen működő PowerPC processzorokkal, s 17 és 20 collos átlójú,  16:9-es képarányú laposképernyővel szerelt változatban lesz elérhető. Az új típus érdekessége, hogy a komputert a néhány centi vastag lapos képernyő mögé építették be, így a teljes konfiguráció gyakorlatilag egy monitorból, illetve billentyűzetből és egérből áll, s a gyártó közlése szerint rendkívül csendesen működik.

Apple iMac G5


A G5-ös iMacek mindhárom változata alsókategóriás, 64 megabájtos GeForce FX 5200 grafikus vezérlőt tartalmaz, s alapkiépítésben 256 megabájt memóriát, s 80-160 gigabájtos merevlemezt tartalmaz. Míg a legolcsóbb változat DVD-olvasó/CD-író meghajtóval rendelkezik (ezek a monitor jobb felső sarkában kaptak helyet), addig a középkategóriás, valamint a legdrágább, 20 collos képernyős modellt DVD-íróval szállítják. Mindhárom típus beépített hangszórókkal és mikrofonnal bír, s két FireWire, három USB2 és két USB 1.1 csatlakozóval, integrált modemmel és hálózati kártyával bír, s Mac OS X operációs rendszert futtat.