Romániában is kiírták a 3G-tendert

2004.09.01. 13:03

Romániában meghirdették a harmadik generációs (3G) mobiltelefon szolgáltatási koncessziókat. Az ajánlatokat őszig kell beadniuk az érdeklődőknek - jelentette be a román távközlési minisztérium.

A minisztérium közleménye szerint az érdeklődőknek október 29-ig kell megtenniük ajánlataikat, a győzteseket november elején nevezik majd meg. Az ajánlattevőknek 2003-ban legalább 300 millió eurós forgalma kellett elérniük; a kiválasztás beruházási és fejlesztési terveik alapján történik majd. Hálózataiknak Bukarestet és tíz nagyvárost kell átfogniuk. A győzteseknek, az ajánlaton felül, öt év alatt 35 millió dollárt kell fizetniük a védelmi minisztériumnak az átengedett frekvencia ellenértékeként.

A 2007-es EU-felvételben reménykedő Románia távközlésében az elmúlt években jelentős dereguláció ment végbe, ugyanakkor az elemzők szerint az még mindig elmaradott - térségi összehasonlításban is. A 22 millió lakosú Romániában jelenleg négy telefonszolgáltató működik, összesen 8 millió előfizetőjük van. A nagysebességű, harmadik generációs hálózatok képesek az internetes, videó és egyéb "igényes" szolgáltatások kezelésére is, amelyekre a jelenleg elterjedt GSM rendszerek még nem alkalmasak.

Hazánkban egy nappal korábban, augusztus 31-én került sor a harmadik generációs mobilszolgáltatások koncesszióinak meghirdetésére. A Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán négy, műszakilag egyenértékű, harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható frekvenciablokk nyerhető el tizenöt évre, megteremtve a lehetőséget az egyenlő esélyekkel induló tisztességes piaci versenyre. A hazai felhasználók várhatóan 2006-tól érhetik majd el az ADSL-kapcsolattal egyenértékű letöltési sebességet kínáló 3G szolgáltatásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK