A Pentax több új digitális fényképezőgépet mutatott be hétfőn; az újdonságok között találunk félprofesszionális tükörreflexes gépet, középkategóriás kompaktot, valamint egy videokamera-fényképezőgép kombót is.

Örvendetes, hogy a Pentax is egy amatőröknek szánt tükörreflexes digitális fényképezőgépet dob piacra, mely nagyjából a hasonló készüléksk áráért lesz megvásárolható. A Pentax *ist DS megjelenésével várhatóan tovább fokozódik a verseny ebben a szegmensben is, illetve végre a filmes Pentax géppel rendelkezők is könnyebben bővíthetik felszerelésüket egy digitális vázzal.

A 6 megapixeles gép tulajdonképpen a Pentax *ist D egyszerűsített változata, jó néhány funkciót elhagytak az olcsóbb gépből, ugyanakkor néhány újdonság is került a DS-be. Az új modell kisebb és könnyebb is, mint a *ist. A gépet 16 mezős fényméréssel szerelték fel, míg autófókusz rendszere 11 érzékelőt tartalmaz.

A felvételek RAW illetve JPEG formátumban menthetők az SD (SecureDigital) memóriakártyákra. Valószínűleg a kisebb méret miatt a CF (CompactFlash) kártyák ebben a gépben már nem használhatók.  A DS-ben a hagyományos felvételi üzemmódok mellett, tematikus programok is találhatók. Az új modell kijelzője nagyobb mint az előző gépe, sőt a keresőben is több információt mutat.  Természetesen még számos eltérés található a két modell közt, a leginkább profik által használt funkciókat kivették az új gépből, ugyanakkor az utóbbi időszak fejlesztései már elérhetők benne.

Pentax *ist DS

A géppel együtt mutatták be a Pentax legújabb digitális tükörreflexes gépekhez kifejlesztett optikáját, az DA 18 - 55 mm F3.5 - F5.6 AL-t.