Konica Minolta: új csúcsmodell fényképező

2004.09.17. 14:24

Miután végre a Konica Minolta is bemutatta tükörreflexes digitális fényképezőgépét, így a vezető gyártók mindegyikének kínálatában elérhető már cserélhető optikával szerelt digitális fényképezőgép.

Bár a Minolta évekkel ezelőtt már kifejlesztett egy tükörreflexes digitális kamerát, az magas ára és alacsony felbontása miatt nem lett sikeres, így a most bemutatott Dynax 7D tekinthető az cég első érdemleges próbálkozásának. Az új modell a középkategóriás digitális tükörreflexes gépek közé sorolható, várhatóan az ára is ennek megfelelő lesz.

Forrás: [origo]

Minolta Dynax 7D


A gép a Minolta korábbi filmes gépére, a Dynax 7-esre épül, így nincs felső LCD kijelzője sem, a beállítások csak az igen nagy, 2,5 collos LCD kijelzőn, illetve a keresőben láthatók. Ugyanakkor a Minolta jó szokásához híven sokkal több közvetlen kezelőszerv található, mint a hasonló tudású gépeken, így a beállítások sokkal gyorsabban módosíthatók. A Dynax 7D felbontása 6,1 megapixel, ami ma már nem számít kiemelkedőnek, a CCD érzékelő mérete 23,5 x 15,7 mm, így a kisfilmes optikák gyújtótávja 1,5-szeresére növekszik. A vázra egyébként a Minolta A bajonettes optikái illeszthetők. Szerencsére a Konica Minolta ebbe a gépbe is beépítette az A sorozatban kipróbált képstabilizátort, ami a többi gyártó megoldásával nem az optika lencséit mozgatja, hanem a gép CCD-jét, így szinte minden objektívvel használható. A szenzor érzékenysége ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 értékekre állítható.

A gyors működésről a cég új fejlesztésű képfeldolgozó lapkája (CX Process III) gondoskodik. A vezérlés igen fejlett, a 14 mezős méhsejtrácsos fénymérés spot, középre súlyozott és kiértékelő üzemmódban is használható. A 9 érzékelős autófókusz rendszert is a legfejlettebb funkciókkal vértezték fel. Sajnos az autófókusz segédfényt ennél a gépnél a beépített vaku szolgáltatja. A dioptriakorrekciós optikai kereső lefedettsége 95%, természetesen a keresőben a legfontosabb felvételi paraméterek is láthatók.

A Dynax 7D a felvételeket RAW és JPEG formátumban képes tárolni. A képek CompactFlash (Type I, II) típusú memóriákra menthetők, onnan USB 2.0 csatolón keresztül másolhatók számítógépre. A kamera PictBridge-kompatibilis, így a megfelelő fotónyomtatókkal számítógép használata nélkül is készíthetők papírképek. Az üzemeltetéshez lítium-ion akkumulátor szükséges, de opcionálisan hálózati adapter, illetve elemtartó markolat is vásárolható.

A Dynax 7D-vel egyidejűleg két új objektívet is bemutatott a Konica Minolta, melyeket kifejezetten az új digitális vázhoz fejlesztett ki. A lencsék átfogása 17 - 35 mm (F2,8 - F4,0), illetve 28 - 75 mm (F2,8), ami az új vázon 26 - 53, illetve 42 - 113 milliméternek megfelelő (kisfilmes rendszerre átszámítva).

KAPCSOLÓDÓ CIKK