Orral is helyettesíthető a PC-s egér

2004.09.17. 13:12

Egy amerikai feltaláló újfajta módot talált a számítógép vezérlésére: az általa kidolgozott megoldás révén az egérkurzort a felhasználók orruk mozgatásával irányíthatják. A rendszer többek közt rokkantak számára nyújthat segítséget.

Dmitry Gorodnichy, az ottawai Institute of Information Technology feltalálója Nouse (Nose as a Mouse - Orr az egér helyett) néven újfajta számítógép-vezérlési megoldást dolgozott ki. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók csupán orruk, illetve arcuk mozgatásával tudják használni számítógépüket - számolt be a New Scientist.

A Gorodnichy által kidolgozott rendszer elsősorban fogyatékkal élő felhasználók munkáját könnyítheti meg, de felhasználható videojátékok irányításához is. Használatához szükség van egy webkamerára, amelyet a számítógép USB portjához lehet illeszteni, s amelynek a felhasználó arcára kell néznie. A kamerán keresztül beérkező képet egy mozgásérzékelő alkalmazás dolgozza fel: ez teszi lehetővé, hogy a felhasználó arca, illetve arra finom mozgatásával vezérelheti az kurzort a képernyőn. Az egér jobb és bal gombjával történő klikkelést megfelelő oldali szemükkel történő kacsintással lehet helyettesíteni.

A Nouse-t háromdimenziós szoftverekkel is együtt lehet használni - például virtuális terekben való mozgáshoz -, ám ehhez egyszerre két webkamerát kell alkalmazni, melyek közül egyik szemből, a másik pedig oldalról követi nyomon a felhasználó mozdulatait.  Feltalálója többfajta alkalmazást is kifejlesztett a megoldás képességeinek demonstrálására, ezek egyike a NousePaint nevű rajzolóprogram. Ezzel a felhasználók különböző ábrákat rajzolhatnak a monitorra orrukat mozgatva.

KAPCSOLÓDÓ CIKK