A lövöldőzős játékok atyjának legújabb folytatására közel négy évet kellett várni. A Doom 3  napokban megjelent demóverziója ingyenesen letölthető az [origo] Szoftverbázisáról is.

John Carmack kilencvenes években megjelent műfajteremtő FPS-játékának (first person shooter), legújabb epizódja közel négy év fejlesztés után, augusztus végén került a boltok polcaira, három pályát tartalmazó demóverziója azonban csak vasárnap óta letölthető. Az előző epizódokhoz hasonlóan a játékos legfőbb feladata a Doom 3-ban is elsősorban a pályákon megjelenő rusnya szörnyek lekaszabolása a lehető legkülönbözőbb fegyverekkel a láncfűrésztől kezdve a gépfegyverig.

A legújabb Doom a 2154-es évben játszódik a Marson, s a játékos egy tengerészgyalogos bőrébe bújhat bele. A játék kezdetét követően nem sokkal idegen lények - melyek között az előző részekből megismert szörnyek átdolgozott változatai is megtalálhatók - támadják meg a szállásul szolgáló kutatóbázist, innentől kezdve pedig hosszú menekülés veszi kezdetét sötét alagutak mélyén. A Doom 3-ban egy vadonatúj grafikus motor szolgálja a rendkívül élethű látványt, ezt azonban teljes mértékben csak a legújabb, legdrágább videokártyákkal felszerelt, gyors processzorral s sok memóriával felszerelt PC-konfigurációk tulajdonosai élvezhetik.

A játék minimális hardverigénye az átlagos hazai számítógépekhez viszonyítva elég magas: a Doom 3 futtatásához legalább 1,5 gigahertzes processzorra, 384 megabájt memóriára, illetve 64 megabájt memóriával szerelt videokártyára, valamint Windows 2000/XP operációs rendszerre van szükség (az Apple gépekre szánt Mac OS X-változat később jelenik meg). A játék megfelelő hangkártya és hangrendszer birtokában térhatású hangzással is használható. Mivel a program három CD-n kerül forgalomba, demóváltozata is testes méretű, ennek telepítője 460 megabájtot foglal. Az [origo] Szoftverbázisáról letölthető Doom 3 demó egyjátékos módban használható, és három pályát tartalmaz, s a vásárlás előtt kiválóan letesztelhetjük vele, hogy gépünk elég erős-e a program futtatásához.