Nokia: új telefon és kiegészítők

2004.09.23. 13:03

A finn mobilgyártó csütörtökön új okostelefont, valamint számos kiegészítőt is bemutatott. Ezek között új biztonsági kamera és egy vezeték nélküli GPS-modul is megtalálható.

Forrás: [origo]A Nokia csütörtökön újabb okostelefont jelentett be: a 6670-es modell a már piacon lévő 7610-es készülék üzletemberek igényeihez igazított, kevésbé extravagáns külsejű változata. Az október tájékán megjelenő telefon a korábbi modellhez hasonlóan 1 megapixeles digitális fényképezővel rendelkezik, ám továbbfejlesztett képszerkesztővel, s egy sor üzleti felhasználóknak szánt szoftverrel - például PDF-olvasóval - lesz felszerelve. A mobil további újdonsága, hogy a vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő F-Secure cég mobil vírusirtó szoftvere is futtatható lesz rajta.

A Nokia várakozásai szerint az idei év során a gyártók világszerte okostelefonokból 20 millió, kamerás mobilból pedig 200 millió darabot értékesítenek majd. Iparági felmérések szerint ráadásul egy mobilkészülék minél több funkcióval bír, annál több képességét használja a tulajdonos, ezáltal nagyobb forgalmat generál az operátoroknak. Egy, a társaság megbízásából készült tanulmányból kiderül, az okostelefonokról bonyolított adatforgalom 77 százalékát teszi ki web- vagy wapoldalak böngészése, s egy átlagos tulajdonos havonta 1-2 új alkalmazást tört le készülékére.  Különböző mobilos Java-alkamazásokból havi szinten világszerte 15 millió darabot töltenek le a mobilosok - derül ki egy nemrég készült felmérésből.

Nokia Bluetooth GPS modulA finn gyártó az új készülék mellett több új kiegészítőt is bemutatott: ezek egyike egy 160 órás készenlétet s 6 órás beszélgetési időt biztosítani képes vezeték nélküli (Bluetooth) headset. A cég másik újdonsága, egy GPS-modul (globális helymeghatározó rendszer) szintén Bluetooth-kapcsolaton képes arra alkalmas, Symbian operációs rendszert futtató kézi készülékekhez kapcsolódni. A Nokia harmadik bejelentése az [origo] Techbázison korábban tesztelt, Observation Camera elnevezésű mobil biztonsági kamerájának új változata. Ez elődjéhez képest nagyobb felbontású, 1 megapixeles, kétszeres digitális zoomra képes kamerával rendelkezik, s elődjéhez hasonlóan sms-parancsokkal vezérelhető. Az új típus ezek mellett saját akkumulátorral is bír, így akár többórás áramszünetet is képes átvészelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK