Ki gondolta volna hogy a meglepően népszerű LEGO számítógépes játékok egyszer felérnek a Star Wars univerzumához is? Márpedig a Traveller's Tales programjában George Lucas világhírű karakterei apró, műanyag LEGO-figurák képében köszönnek vissza ránk.

Feltételezzük, hogy senkinek sem szükséges bemutatni a dán illetőségű LEGO cég által készített építőjátékokat, melyeket a világ minden országában kipróbálhatták a gyermekek - már persze, ha szüleik megengedhetik maguknak a nem olcsó játék megvásárlását. Mikor az első olyan számítógépes játék, a LEGO Racers felbukkant, melyben az építőjáték virtuális változatával találkozhattunk, sokan a hasukat fogták a nevetéstől, hogy miként lehet ilyen idétlen ötlettel előállni. Aztán szép fokozatosan lehervadt a mosoly arcukról, mikor a program, valamint LEGO-s utódai hallatlan népszerűségre tettek szert. Ezt a népszerűséget figyelembe véve nem meglepő, hogy egy olyan szintén sikeres "márkanév" találkozott a cikkben bemutatott programban a dán műanyagjátékkal, mint a Star Wars.

A program műfaját illetően harmadik személyű akciójáték, melynek főszereplői azok a jedik, akikkel a filmsorozat első három epizódjában találkozhattunk, vagyis legóbaba formájában tűnik fel Qui Gon és Obi Wan Kenobi. Az egyes küldetésekben a hős lovagok több ellenféllel is szembeszállnak, melyek közt egyaránt találunk élő ellenségeket, valamint gonosz szándékú robotokat. A harcok megvívásában természetesen az erőre támaszkodhatnak, mely ezúttal különleges oldaláról mutatkozik be: legódarabkákat tologathatunk segítségével.

Függetlenül attól, hogy akciójátékkal állunk szemben, ezúttal nem kifejezetten a harcok, hanem a fejtörők kerülnek reflektorfénybe. Az erő felhasználásával tehát nemcsak ellenfeleinket téríthetjük jobb belátásra, hanem a "kézzel fogható" játékból jól megismert darabkákat tolhatjuk el az útból, lehetővé téve az áthaladást egyik pályáról a másikra. Ez azonban nem minden - sok esetben a darabok egyszerű tologatásával nem jutunk eredményre. Ekkor szintén az erő használatával a darabokat egymáshoz illeszthetjük, átjárókat, hidakat, fagy éppen rámpákat alakítva ki. Sajnos a darabok gyakorlatilag maguktól összeállnak, elvéve egy kicsit a legózás örömeit.

Ezek a fejtörők azért nem túl nehezek, ami nem is csoda, hisz a játék azért a fiatalabb játékos generációt célozza meg. Azért akadnak olyanok is, melyeket nem sikerül elsőre megoldani, de itt sem arról van szó, hogy az eszünkön, hanem a kézügyességünkön fogott ki a feladat. A játékállás visszatöltésére mindig lesz lehetőségünk, vagyis egyáltalán nem kell pánikba esnünk, ha nem jutunk egy feladatban rögtön egyről a kettőre.

A játék nem túl nehéz volta nemcsak a puzzle-ok megoldásában jön elő, hanem a harcok esetében is. Arról már szóltunk korábban is, hogy igencsak változatos az ellenségek lajstroma - a Sötét Oldal valamennyi képviselője megpróbál belénk kötni, csatlósaikkal egyetemben. Ezen az ellenségek mögött azonban nem áll egy briliáns mesterséges intelligencia, így még a keményebbeket sem lesz túl húzós feladat hidegre tenni. A harcokat vagy az elmaradhatatlan fénykarddal vívhatjuk meg, melynek egy vágásával söpörhetünk félre egy ellenséget, vagy a lézerpisztolyt kapjuk elő, mely ugyan nem okoz egy lövéssel olyan nagy kárt, mint a kard, viszont távolról mutathatjuk meg a galádoknak, hogy ki az úr az űrben.

A grafika tárgyalásánál nem könnyű a feladatunk, mivel a LEGO építőkockáinak felhasználása eleve behatárolja az alkalmazható objektumokat, karakterek és egyéb elemeket. Kétségtelen, hogy nem lehet kiakasztani a legújabb grafikus motort, ha arra használjuk, hogy szögletes, vagy ugyan kerek, de igencsak homogén elemeket jelenítsen meg. A fejlesztők azért kiélhetik magukat, mégpedig a fényhatások területén, és ezt meg is teszik, elnézve az egyes elemeken megcsillanó fénysugarakat.

A LEGO Star Wars megjelentetését a következő év májusára tervezi a Lucas szárnyai alá tartozó Giant Interactive. A PC-s változat mellett a konzolos játékosok is örvendezhetnek majd a programnak. Hogy aztán a Star Wars embléma "bevetése" hoz-e akkora sikert, mint amit elért a LEGO Racers, az érdekes kérdés, de majd a megjelenést követően erre is választ fogunk kapni.