7610: divatos okosmobil

2004.09.24. 16:19

Leteszteltük a Nokia első egy megapixeles kamerával felszerelt mobilját. A 7610-essel a fotózás mellett videoklipet is szerkeszthetünk, internetezhetünk, de lejátssza kedvenc MP3-ainkat is.

Forrás: [origo]A Nokia idén márciusban, a CeBIT nevű hannoveri technológiai vásár nyitónapjának előestéjén jelentette be az első európai piacra szánt, 1 megapixeles digitális fényképezővel felszerelt mobiltelefonját. A Nokia 7610-es a gyártó testesebb méretű okostelefonjai közé tartozik, amilyen például a korábbi 3650-es modell. A készülék 118 grammos tömege közepesnek mondható, nem túl nehéz, de nem is épp pehelykönnyű. A 3650-eshez hasonlóan a 7610-est is elsősorban a fiatalabb felhasználóknak szánja a gyártó: a telefon billentyűzete a korábbi modellhez hasonlóan ennél a típusnál is rendhagyó külsejű lett. Bár a készülék borítása műanyagból készült, a mobil masszív érzetet kelt, nem recseg-ropog.  Az új típust egyébként kétféle - fehér/ezüst és fekete/vörös -  színben lehet megvásárolni. A 7610-es bekapcsológombját a készülék tetején találjuk: a puha gumibillentyűt tövig be kell nyomni a bekapcsoláshoz. Legalul az újabb Nokiák esetében szokásosnak mondható Pop-port, illetve a hálózati kábel csatlakozója kapott helyet. Az integrált digitális fényképező lencséjén kívül egy beazonosíthatatlan mintába ágyazott, tükrös felületet találunk, amely önarcképek készítését teszi könnyebbé. A gyártó egyébként a napokban jelentette be a 7610-es visszafogottabb külsejű, 6670-es típusjelű változatát, amelynek belbecse teljesen megegyezik a most vizsgált modellével, ám azon néhány előre telepített üzleti alkalmazás, valamint egy komolyabb képszerkesztő szoftver is megtalálható lesz.

A 7610-es előlapjának nagyobbik részét a nagyméretű, 65 ezer színárnyalat megjelenítésére alkalmas, 176x208 pixel felbontású kijelző foglalja el. A képminőségre nem lehet panasz, bár a rivális gyártók kínálatában ennél jobb felbontású, élesebb képű megjelenítőkkel is találkoztunk már. A képernyő alatt lévő helyre zsúfolták be a designerek az összes billentyűt: középen található a menüben való mozgást biztosító, négyirányú navigációs gomb. Az egyes menüpontokba a nyílgombot benyomva juthatunk be. Kétoldalt a Nokia-mobiloknál megismert menügombok, illetve a hívásfogadó és indító billentyűk kaptak helyett, ezek alatt pedig az összes többi, például a menügomb, illetve a számbillentyűk. Bár első ránézésre a gombok egymás hegyén-hátán tanyáznak, aránylag könnyen zajlik a 7610-esen a szövegbevitel, bár a billentyűk kissé túl kemények.

Forrás: [origo]A 7610-es menüje megegyezik a tavaly piacra dobott 6600-éval, hiszen mindkét típus a Symbian nevű mobiltelefonos operációs rendszer 7.0-s változatát futtatja. Ez jelen Nokia készülékek esetében a Series 60-as nevű kezelőfelülettel egészül ki, annak is a 2.0-s verziójával. Ez néhány kisebb dologban tud többet a 3650-esen alkalmazott 1.0-s verzióénál, ám tapasztalataink szerint sajnos lassabban működik: a kontaktlista betöltése például 2-3 másodpercet is igénybe vesz. A készülék szoftveres funkciói javarészt megegyeznek a 6600-éval: gyakorlatilag betölthetetlen nagyságú, fényképek tárolását is biztosító telefonkönyv, naptár, hangrögzítő, jegyzetfüzet, ébresztőóra digitális pénztárca, e-mail kliens, web- és wapböngésző, játékok. A menüben elérhető a Hewlett-Packard Print nevű szoftvere, amely a készüléken lévő fotók, telefonszámok, naptári bejegyzések, üzenetek, jegyzetek nyomtatását teszi vezeték nélküli kapcsolaton lehetővé - ha a tulajdonos Bluetooth-képes HP printerrel rendelkezik. A 7610-es egyébként nem rendelkezik infravörös porttal, így régebbi típusú mobilokkal nehézkesen lehet összekapcsolni, pozitívum ugyanakkor, hogy alapcsomagjához a gyártó mellékel egy PC-hez való csatlakozást biztosító USB-kábelt, amellyel minden szükséges műveletet elvégezhetünk az e-mailek szinkronizációjától kezdve a memóriakártyán lévő fotók lementéséig mindenféle kiegészítő megvásárlása nélkül. Ezen keresztül akár MP3 vagy AAC zenefájlokat is felmásolhatunk a memóriába, a mobil ezeket is le tudja játszani.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK