Bevezették az elektronikus KRESZ-vizsgát

2004.09.28. 13:32

Mostantól minden vizsgacentrumban érintőképernyős számítógépen, elektronikus úton vizsgáznak a tanuló járművezetők - jelentette be a Közlekedési Főfelügyelet kedden.

"Az európai uniós direktívák nem írják elő kötelezően a számítógépes vizsgáztatást, de a kor követelményei megkívánják, és minden tagállamban bevezették már" - közölte az intézmény főigazgató-helyettese, Szebényi Márta.

A vezető szerint a B kategória évi 150 ezer vizsgázójának többsége ugyan 17-22 éves, a program azonban annyira felhasználóbarát, hogy sem az idősebbeknek, sem a számítógéphez nem értőknek nem jelenthet problémát a kezelése. A kérdések mennyisége, a pontszámok és a rendelkezésre álló idő egyelőre nem változott, de vannak ilyen tervek.

Előnyként említette, hogy az új módszerrel várhatóan többet fognak gyakorolni a tanulók, a kérdésekben azonnal követni lehet a jogszabály-változásokat, és megszűnik a rengeteg papír kezelésével járó gond. A vizsgázók eredményeiket azonnal megkapják, sőt a rontott kérdéseket újra visszanézhetik. A program bemutató CD-jét minden autósiskola megkapta, és hamarosan a boltokban is kapható lesz a CD-lemez. Eddig mintegy 400 millió forintból 27 vizsgacentrumban 400 munkaállomást alakítottak ki - közölte.

Békési István, a Közlekedési Főfelügyelet főigazgatója elmondta: a főfelügyelet, a gépjárműimportőrök, a Belügyminisztérium, illetve az okmányirodák elektronikus összekötésével az új autók első műszaki vizsgáztatása pár nap helyett néhány óra alatt elkészül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK