Tízen vették meg a 3G pályázati anyagot

2004.09.28. 11:13

Eddig tíz társaság vásárolta meg a harmadik generációs mobilszolgáltatással (UMTS, 3G) kapcsolatos pályázati anyagot - közölte az informatikai és hírközlési miniszter kedden.

Kovács Kálmán elmondta: a három jelenlegi magyarországi mobilszolgáltató mellett további két-három szolgáltató, illetve négy-öt gyártó cég van a jelentkezők között. Az előzetes várakozások szerint hét-nyolc társaság jelentkezésére számítottak az UMTS-tenderen (Universal Mobile Telecommunitation System). Az ajánlatokat november 2-án kell beadniuk a cégeknek - közölte Kovács Kálmán.

A miniszter reményei szerint a jelentkezők száma a tízet lényegesen meghaladja majd, mivel a magyar infokommunikációs piac nemcsak az európai, hanem az ázsiai és az amerikai befektetők számára is vonzó területté vált. Kovács Kálmán emellett azt is elmondta, hogy az amerikai Qualcomm, illetve a kínai ZTE is érdeklődik magyarországi befektetések iránt, illetve ezek a társaságok jelezték, hogy ide telepítenének gyártást. A kínai vállalat elképzelései között szerepel az is, hogy Magyarországon egy regionális központot alakít ki.

Az informatikai miniszter szólt arról is, hogy az eszközgyártók mellett a mobiltartalom szolgáltatásban érdekelt szoftveres cégek is jelezték érdeklődésüket Magyarország iránt, így például  a japán NTT DoCoMo is. A sajtótájékoztatón Debreczeni Sándor, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának a tagja elmondta, hogy a héten azon cégek számára, amelyek már megvásárolták az UMTS pályázati anyagot, egy konferenciát tartanak. A pályázat az előre eltervezett menetrend szerint zajlik, az ajánlatokat november 2-án kell beadniuk a cégeknek - tette hozzá Debreczeni.

Kérdésekre válaszolva Kovács Kálmán elmondta, hogy a készenléti szervezetek használatára tervezett zártláncú egységes digitális rádiótávközlési rendszer pályázati kiírása az eredetileg tervezettel szemben nem történik meg október elején. A miniszter szerint egyébként elképzelhető, hogy még az idén kiírják a tendert, de 30 napot mindenképpen csúszni fog az időpont.

A négy UMTS blokkra augusztus 31-én írta ki a pályázatot a Nemzei Hírközlési Hatóság (NHH), az eredményhirdetés december 1-jén lesz. A pályázat nyerteseinek a licencdíjon felül a frekvenciahasználatért külön éves díjat kell fizetniük. Az NHH a négy blokkot egyenként 15 évre írta ki, a pályázat egyebek mellett feltételül szabja, hogy a gyors adatátvitelt biztosító, harmadik generációs szolgáltatást a fogyasztók már 2006 januárjától igénybe vehessék Budapest tágan értelmezett belvárosában. A blokkokat elnyerő pályázóknak még az idén 5,5 milliárd forintot kell fizetniük első részletként. A teljes összeget a pályázatban nem határozták meg, ezt a szolgáltatóknak kell megajánlaniuk kétféleképpen: egyrészt fizethetnek a majdani szolgáltatás árbevételének arányában, másrészt egy fix összeget is felajánlhatnak az NHH-nak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK