Egy fejlesztés alatt álló új technológiával akár egy terabájtnyi, azaz ezer gigabájtnyi adatot lehet tárolni egy DVD-méretű optikai lemezen.

A londoni Imperial College kutatói egy tajvani szakkonferencián mutatták be Multiplexed Optical Data Storage (MODS) elnevezésű technológiát - számolt be a News.com. A fejlesztők közlése szerint az akár négy adattároló réteget is tartalmazható  MODS-lemezekkel tízszer nagyobb adatsűrűséget lehet elérni, mint napjaink legfejlettebb lézer-alapú technológiájával, a Blu-ray-jel.

A Blu-ray lemezek egy- és kétrétegű változatban érhetők el, s rétegenként 25 gigabájt adatot tudnak tárolni, míg a MODS rétegenként 250 gigabájt adatot tud majd tárolni. A technológiával kompatibilis termékek, illetve Blu-ray lemezek egyelőre csak Japánban vannak forgalomban, ezek európai debütálása a jövő évben várható.

A MODS egy DVD-méretű optikai lemezen 1 terabájtnyi, azaz ezer gigabájtnyi adat raktározását teszi lehetővé, ami 472 órányi videoanyag tárolására elegendő. Ugyanakkor a MODS-ot használó termékek megjelenése 5-10 év múlva esedékes, közölték a fejlesztők, akik egyébként a jelenlegi DVD-knél kisebb méretű lemezeken tervezik elérhetővé tenni a technológiát.