A Microsoft ragaszkodik a Media Playerhez

2004.10.01. 13:49

A Microsoft súlyos hátrányt szenved, ha Windows operációs rendszerét a Media Player lejátszószoftver nélkül kell terjesztenie - közölte a cég ügyvédje az Európai Bírósággal.

A bíróság elnöke, Bo Vesterdorf már a második napja hallgatja a Microsoft indoklását a márciusban kivetett uniós bírság fizetésének azonnali megkezdése ügyében. Az Európai Bizottságot a bíróság ezt követően hallgatja meg. A Bizottság korábban vétkesnek találta a Microsoftot szabadverseny törvények megsértésében a Windows operációs rendszer alkalmazásainak monopolisztikus szándékkal, a versenytársak hátrányára történt kihasználásában. A Microsoft a büntetés kifizetésének felfüggesztéséért folyamodott fellebbezésének tárgyalása időtartamára, ami akár négy évnél is hosszabb időt is igénybe vehet. A Microsoft kifizetett már 497 millió euró (611,4 millió dollár) büntetést.

Linda Averett, a Microsoft szakértője kifejtette, hogy számos weboldal és alkalmazás működésképtelenné válhat a Windows Media Player kizárása miatt. "A Windows operációs rendszerrel telepített számítógépeket vásárló felhasználók becsapva érezhetik magukat, ha működésképtelen weboldalakkal kényszerülnek szembesülni." A felhasználók bizonytalanná válhatnak a Windows jövőbeni változtatásait illetően is. A bizottság szerint a fenti felvetés nem jelent problémát, mivel a számítógépgyártók változatlanul valamilyen médialejátszó szoftverrel együtt értékesítik majd termékeiket. A különbség abban rejlik, hogy a gyártók számos eltérő audiovizuális szoftver közül választhatják majd ki az elképzeléseiknek leginkább megfelelőt, ami versenyhelyzetet teremt a fejlesztők között, és feltételezések szerint végső soron a minőség javulásához vezet.  A RealNetworks, melynek szoftvere a Windows Media Player egyik riválisa, bemutatót tart majd a bíróságnak annak demonstrálására, hogy más lejátszók is problémamentesen futhatnak Windows környezetben. Ugyanakkor a Microsoft részéről Averett rámutatott, hogy külső alkalmazások számára a Windows egyes funkciói egész egyszerűen nem elérhetők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK