Net nélkül nehezen bírják a felhasználók

2004.10.01. 12:04

Egy amerikai kísérlet során a kutatók rendszeres internethasználóktól vették el ideiglenesen a hálózathoz való hozzáférés lehetőségét. A nettől megfosztottak egy része frusztrálva, igen nehezen viselte a kéthetes kiesést.

A Yahoo és az OMD médiatársaság "Megfosztva a világhálótól" (Internet Deprivation Study) című új beszámolója arra derített fényt, hogy az amerikai internethasználók csaknem fele nem tudna meglenni két hétnél tovább a világháló nélkül. A vizsgálatban részt vevők közül többek esetében "elvonási tüneteket" tapasztaltak a ideiglenes offline lét során - tudósított az Információs Társadalom- es Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A felmérés nyomán egyértelműen bebizonyosodott, hogy sok felhasználó számára lényegesen nehezebb meglenni hálózati kapcsolat nélkül, mint azt előzetesen gondolták volna. A felmérést készítők szerint ennek az az oka, hogy az internet által nyújtott eszközök és szolgáltatások használata mára az emberek mindennapi életének szerves részévé vált. A kutatók azt tapasztalták, hogy a hálózathasználók internet-hozzáférés híján nehezen boldogultak mindennapi tevékenységeikkel. A helyfoglalások alkalmával, a sporteredmények kikeresésekor, a barátokkal való érintkezéskor és a számlafizetés során egyaránt megbéklyózva érezték magukat.
 
- Felmérésünk rámutatott arra a megszámlálhatatlanul sok lehetőségre, amellyel az internet a széles körű fogyasztói alkalmazás eme röpke 10 éve alatt is visszafordíthatatlanul megváltoztatta az emberek mindennapi életét - emelte ki Wenda Harris Millard, a Yahoo értékesítési igazgatója. - Mindez olyan szinten érvényes, hogy már a felmérés résztvevőit is hihetetlenül nehéz volt összetoborozni, mivel az emberek nem voltak hajlandóak két hétre megválni az internettől. Az Ipsos-Reid és a Conifer Research kutatói arról is említést tettek, hogy a vizsgálat hálózattól megfosztott alanyai esetében elvonási tüneteket, elveszettségérzést, frusztrációt és kapcsolathiányt tapasztaltak. A felhasználók a következőképpen írták le az "offline létállapotot": "kiestem a vérkeringésből", "ellen kell állni a kísértésnek", "hiányzik a szükséges napi kikapcsolódás".

A felmérés résztvevői nemritkán a régimódi eszközök, például a telefonkönyv, az újságok vagy a telefonos ügyfélszolgálat használatának lehetőségéről is megfeledkeztek, illetve vonakodtak ezek igénybevételétől. A vizsgálat alanyai arról is beszámoltak, hogy amikor bizonyos tevékenységeket a tradicionális megoldások és eszközök segítségével igyekeztek elvégezni, munkatársaik improduktívnak és lustának bélyegezték őket.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKK