Noha Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában egyre több konfigurációt adnak el Linux operációs rendszerrel, ezeket az esetek közel felében a Windows egy kalózmásolatára cserélik a felhasználók - derül ki egy felmérésből.

Kínában, Oroszországban és más fejlődő országokban a Windows magas ára miatt a PC-gyártók gyakran az olcsóbb alternatívaként elérhető Linuxszal adják el számítógépeik jelentős részét. Ám ez nem jelenti azt, hogy a nyílt operációs rendszerrel eladott gépek mindegyikén Linuxot is használnának a felhasználók: az idei évben Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában eladott linuxos PC-k 80 százalékára a vásárlást követően a Windows valamelyik kalózváltozata kerül majd fel - derül ki a Gartner piackutató cég tanulmányából. Globális szinten a legálisan vásárolt Linuxot kalóz-Windowsra a felhasználók 40 százaléka cseréli le az idén.

A társaság prognózisa szerint az idei évben világszerte eladásra kerülő 185 millió személyi számítógép 5 százalékát értékesítik majd előre telepített Linux operációs rendszerrel. A nyílt és a Windowsznál olcsóbb rendszerrel természetesen a korábban említett három régióban adják majd el a legtöbbet, míg az Egyesült Államokban a Linuxos PC-k csupán 0,8 százalékát teszik majd ki az eladásoknak 2004-ben. A világpiacot tekintve a Linuxot ténylegesen futtató asztali számítógépek aránya a Gartner szerint 5 százalék körüli.

A problémát a Microsoft olcsó, lebutított Windows-verzió piacra dobásával kívánja megoldani: a társaság nemrég bejelentette, hogy Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, Oroszországban és Indiában 7 ezer forintnak megfelelő összegért, új PC-kkel megvásárolható Windowszal jelenik meg. A Starter Edition névre hallgató változat jelentős korlátozásokat tartalmaz, ugyanakkor helyi nyelvű, kibővített súgóval segíti a felhasználókat.  A Gartner elemzői korábban úgy nyilatkoztak, a lebutított operációs rendszerrel a szoftveróriás kifejezetten a kalózok malmára hajtja a vizet: ennek használói ugyanis nem kapnak semmilyen kedvezményt egy teljes XP-verzió megvásárlása esetén, így jó eséllyel dönthetnek az operációs rendszer illegális változatának beszerzése mellett.