Októbertől a kereskedelmi vezérigazgató-helyettes székét a Kürt Rt. vezérigazgatói székére cseréli Kmetty József. Ebből az alkalomból arra kértük, nézzen a tükörbe: ugyanazokra a kérdésekre kértünk tőle választ, mint a cég alapítójától.

 

Forrás: [origo]A Kürt Rt. egyike azoknak a magyar IT-cégeknek, amelyeknek ­leányvállalataik vannak külföldön. Mi vezette a céget a határainkon túlra; járható-e ez az út más magyar informatikai vállalatok számára is?
- Több mint tíz éve már, hogy megjelentünk a CeBIT-en. Már akkoriban  nyilvánvaló volt, hogy a magyar ­piac méretei végesek, és hogy Európában más cég nem rendelkezik a miénkhez ­hasonló, egyedi adatmentési technológiával. Idővel kiépült az a partnerhálózat, amelyen keresztül a kontinens számos országát elértük.

Két éve azután úgy döntöttünk, létrehozzuk az első saját cégünket, mégpedig Németországban. Ettől és az Ausztriában létrejött Kuert-vállalattól azt várjuk, hogy egy-két éven belül hasonló forgalmat érjen el, mint a magyar Kürt, és úgy tűnik, erre minden esély meg is van.

Más, külföldi leányvállalattal rendelkező magyar cégekhez hasonlóan mi is egy unikális termék, illetve szolgáltatás révén igyekeztünk megvetni a lábunkat külföldön, majd erre építve más szolgáltatásokat bevezetni. Megfelelő profittal rendelkező vállalat számára az irodanyitás nem nagy feladat; a megfelelő ügyvezetőt már nehezebb megtalálni, hiszen az ő személyén hihetetlenül sok múlik, és ma még nem könnyen leképezhető feladat egy nyugati üzletember számára, hogy magyar cégnek dolgozzon.

Az adatmentéstől az információbiztonsági szakértésig viszonylag egyenes az út. Hogyan látják az adatbiztonság jelenlegi helyzetét; a hazai cégek tudatosságát?
- A nyolcvanas évek végén a biztonság - nem ­csupán Magyarországon - még ­nagyon sokadrangú témaként szerepelt. Sok időt vett igénybe, mire az ügyfeleink megér­tették: kár éri őket, ha az ­adatokat nem, vagy nem akkor tudják elérni, amikor azokra szükségük van. A következő szakasz a megfelelő adatbiztonsági módszertan elfogadtatásával telt. Meghatározó szerepünk volt a BS 7799, illetve az ISO 17799 magyarországi elterjesztésében. Immár a harmadik szakaszban járunk: sok-sok szállítóval vagyunk versenyben, viszont mi már nem szigetrend­szerekben, hanem teljes biztonsági megoldásokban gon­dolkodunk.

Aki csak a múlt évhez méri a fejlődést, talán kevesli az előrelépést, de az elmúlt tizenhat évre visszatekintve a változás döbbenetes méretű. Légzsák nélküli autót már nem lehet eladni; a biztonságról szóló ­információk elérték a kritikus tömeget. Valahogy így van ez az informatikai biztonsággal is: nemigen akad már olyan vállalat, amelyik informatikai beruházásba merne kezdeni anélkül, hogy végiggondolná annak biztonsági vetületeit.

Változik-e a cég arculata a vezérigazgató-váltás után; hogyan alakul az ön szakmai élete a következő hetekben?
- Alapvető portfóliónk része marad az informatikai biztonság és az adatmentés, ugyanakkor megpróbálunk a magyar pia­con teljesen szűz területnek számító irányokba elmozdulni; leányvállalatainknál pedig előtérbe kerül az információbiztonsági tanácsadás. A külvilág felé nem lesz érzékelhetően lényeges az arculatváltozás. Legfeljebb Sándornak lesz nehezebb dolga, hiszen eddig könnyebben elfogadta azt, amit a vezérigazgató mondott, hiszen ő volt a vezérigazgató. Mostantól a tulajdonosi érdekeket kell jobban érvényesítenie, illetve a cég jövőjét hosszabb távon megterveznie.