Hazánkban javíttatja szoftvereit a Microsoft

2004.10.07. 13:01

Szoftverszerviz-központot nyit a Microsoft Magyarországon. A szoftveróriás új létesítményében a világ minden tájáról bejelentett szoftverhibákat orvosolják majd szakemberek.

A Microsoft szoftverszerviz-központot létesít napokon belül Magyarországon, amely kezdetben 40, két-három éven belül 200-300 magyar szoftver szakembernek ad munkalehetőséget - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, miután Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön Budapesten.

A Microsoft Magyarországon
A Microsoft Magyarország ügyvezetője chatelt olvasóinkkal.Vityi Péter az [origo] Társalgójában

A redmondi székhelyű szoftvergyártó magyar szervizközpontja a világ minden részéről bejelentett szoftverhibákra dolgoz majd ki megoldásokat, válaszokat és ezeket az utasításokat távirányítással, automatikusan juttatják el a hibás szoftverrendszerhez, amely azt kijavítja.

Ballmer indoklása szerint Magyarország jó üzleti lehetőséget kínál a Microsoft számára, ezért is telepíti ide a több országot kiszolgáló technológiai támogatóközpontját. A szoftveróriás elnök-vezérigazgatója előadásában kifejtette, hogy Magyarországon nagyon jól képzett munkaerő van. Emellett közölte azt is, hogy a társaság jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kiiktassa a szoftverekből a biztonsági réseket, s csökkentse sebezhetőségüket: az idén például részben ezzel kapcsolatban hatmilliárd dollárt költ a társaság kutatás-fejlesztésre, s mintegy háromezer szabadalmat ad be. A Microsoft első embere elmondta, hogy többek között a kézírás-, a hang-, illetve a beszéd-, valamint nyelvfelismerést lehetővé tevő szoftverek fejlesztésén dolgoznak.

Kovács Kálmán elmondta, a tárgyaláson szó volt a Microsoft szerepvállalásáról a kormányzati informatikai rendszer fejlesztésében, illetve arról is, hogy Magyarország milyen kompromisszumokkal képes elfogadni az EU parlamenti döntés előtt álló szoftverszabadalmi szabályozást. Az informatikai miniszter szerint Magyarország speciális helyzetben van, mert rendkívül magas a kis- és középvállalkozások aránya és amennyiben ezen vállalkozási formára is kiterjedne a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos uniós szabályozás, akkor azok hátrányos helyzetbe kerülnének. Ezért a magyar kormány egy kiegészítő jegyzéket csatol az EU-bizottság döntéséhez, és az így kerül az az EU-parlament plenáris ülése elé.

Kovács Kálmán kiemelte, a magyar kormány örömmel fogadta az MS legjobb szoftvermegoldásait tartalmazó javaslatát a kormányzati informatikai rendszer korszerűsítéséhez, amelyet ütköztetnek más szoftvergyártók ajánlataival. A tárgyalásokon szó esett arról is, hogy a Microsoft Magyarországot a közép-kelet-európai térség bázisának tekinti, mivel a cégóriás nemcsak piacot lát az országban, hanem értékeli a kiváló szakembergárdát is. Egyúttal a szoftveróriás jelenléte segít, hogy gyorsabban modernizálódjék Magyarország informatikai rendszere.

KAPCSOLÓDÓ CIKK