E-pontokon át támogatnák a gazdálkodókat

2004.10.11. 14:49

Az év végéig várhatóan működni fog mind a 200 olyan e-Magyarország pont az országban, amely a gazdálkodókat szakmai információkhoz juttatja a Magyar Agrárkamara segítségével - jelentették be hétfőn.

A Magyar Agrárkamara az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával jelenleg már 138 olyan e-Magyarország pontot működtet, ahol a tanácsadók nemcsak az internet megismerésének kezdeti lépéseiben segítik a gazdákat, hanem egyebek között lehetséges a támogatási igénylő lapok letöltése és  kitöltése is. Az év végéig várhatóan mind a 200 olyan e-pont működni fog Magyarországon, amelyeken keresztül agrárgazdálkodók szakmai információkat is beszerezhetnek - Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke hétfőn Budapesten, az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter közölte: a gazdákat segítő e-Magyarország pontok kiépítésében a Magyar Agárkamarát az IHM 256 millió forinttal támogatja. Az informatikai és hírközlési miniszter tájékoztatott arról is, hogy az együttműködés eredményeként 40 ezer termelő vette igénybe az egyedi blokktérképekkel és a termelői regisztrációval kapcsolatos szolgáltatást. Az informatikai miniszter jelezte azt is, hogy az agrárkamarai tanácsadók által nyújtott segítség eredményeként az előrehozott, a bankoktól igényelhető közvetlen támogatások előlegeit a gazdákat segítő e-pontokon keresztül mintegy 20 ezer kistermelő igényelte. Ennek eredményeként 3,5 milliárd forint banki előleg faktorolásában működtek közre a kamarai tanácsadók az internetes hálózat igénybevételével.

Csikai Miklós szerint mindez azt jelenti, hogy a banki ügyintézéshez a gazdálkodóknak ki sem kellett mozdulniuk lakhelyükről. Emellett az internetről olyan hasznos információkhoz juthatnak a gazdák, amelyek segítik őket az EU-támogatások igénybevételében. Kovács Kálmán a bejelentés kapcsán elmondta, az év végére várhatóan mintegy 2500 e-Magyarország pont működik majd,  2006-ra pedig számuk eléri a 4 ezret.

KAPCSOLÓDÓ CIKK