Az Egyesült Nemzetek weboldalát felkereső felhasználók túlnyomó többsége az angol nyelvű oldalakat látogatja, ugyanakkor egyre nagyobb az igény az arab és a kínai nyelven elérhető információkra - adta hírül a világszervezet.

A 2004 júniusa folyamán megtekintett csaknem 26 millió oldalból 21,2 millió angol nyelven tartalmazta az információkat - áll Kofi Annan, a 191 nemzetet tömörítő szervezet főtitkárának az ENSZ közgyűlése számára készített beszámolójában. A jelentés szerint a megtekintett oldalak közül körülbelül 1,2 milliót spanyol, szintén 1,2 milliót kínai, 1,1 milliót francia, 658 ezret orosz, 614 ezret pedig arab nyelven olvastak el a felhasználók - tudósított az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Egyre nagyobb igény mutatkozik meg ugyanakkor a kínai és az arab nyelvű anyagokra is. Míg a 2003 júniusa és 2004 júniusa között megtekintett kínai ENSZ-weboldalak száma csaknem megduplázódott, addig ugyanezen időszak alatt az arab nyelven lekért oldalak száma 74 százalékkal emelkedett.

Az ENSZ tagjai egyre élénkebben szorgalmazzák, hogy a világszervezet minél több anyagát fordíttassa le a szervezet hivatalos nyelveire, ezzel is szűkítve az angol és a többi nyelv között húzódó szakadékot. Kofi Annan ugyanakkor azt is közölte, hogy az ENSZ közérdekű információk közzétételével foglalkozó csoportjának munkáját az alkalmazottak és a szükséges erőforrások hiánya jelentősen hátráltatja.

ITTK Infinit