Csatát nyertek egy Microsoft elleni perben

2004.10.14. 13:25

Egy kaliforniai cég a Windows AutoPlay funkciója kapcsán fogta perbe a szoftveróriást, s egy szövetségi bíró a két társaság közt zajló jogi harcban elsőként a Microsoft kárára ítélkezett.

Az interaktív televíziós szolgáltatásokra specializálódott TV Interactive Data (TVI) cég a Microsoft operációs rendszerekbe épített AutoPlay technológia kapcsán fogta perbe a redmondi székhelyű szoftvergyártót. Ez a funkció a Windows 95 óta része a cég operációs rendszereinek, s lehetővé teszi, hogy optikai lemez vagy memóriakártya behelyezésekor a rendszer automatikusan képes végrehajtani feladatokat, például megnyit egy médialejátszó alkalmazást vagy a lemezen lévő szoftver telepítőjét.

A TVI még 2002-ben indított pert a Microsoft ellen a technológia kapcsán, amely  állítása szerint a társaság két szabadalmát sérti. A szoftveróriás jogászai korábban indítványozták, hogy a hatóságok érvénytelenítsék a TVI szabadalmait, ám az ügyben illetékes kaliforniai kerületi bíróság elutasította ezt. A Microsoft érvelése szerint egyébként a TVI szabadalmai hardverfüggő megoldásra vonatkoznak, s mivel a Windows maga egy szoftver, így nem is sértheti azokat. Ráadásul a szoftvergyártónak nem is volt tudomása a TVI szabványairól, így azok esetleges megsértése sem szándékosan történt - hivatkoznak a Microsoft jogászai. Az ügy következő meghallgatását december közepén tartják meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK