Egyelőre nincs veszélyben a CD

2004.10.15. 11:24

Legalább az évtized végéig a CD marad a zenék terjesztésére szolgáló legnépszerűbb formátum: az online zenepiac jelentősebb megerősödésére csak a következő évtizedtől lehet majd számítani - jósolja a Jupiter Research piackutató társaság.

A Jupiter egy friss elemzése szerint az európai zenerajongók 2009-ben 570 millió angol font értékben fognak digitális letöltések formájában zenét vásárolni., ez azonban a kutatócég számításai szerint még mindig csak a piac 8 százalékát fogja jelenteni - tudósított az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele. A beszámoló arra is kitér, hogy az évtized végére az Egyesült Királyság lesz Európa vezető online zenepiaca, az előrejelzés alapján a szigetország online zenepiaci részesedése 2009-re várhatóan 30 százalékos lesz. - Noha az európai digitális zenék piaca a kezdeti lomha indulást követően végül a fellendülés jeleit mutatja, továbbra is csak egy viszonylag szűk piac marad - jelentette ki Mark Mulligan, a Jupiter elemzője a BBC-nek. -A digitális zeneterjesztés fontos alternatív értékesítési csatornát jelent ugyan a zeneipar számára, ám még koránt sincs azon a ponton, hogy veszélyeztesse a CD pozícióját - mutatott rá a szakember.

Európa online zenepiacát jelenleg az Apple Computer iTunes nevű zeneáruháza uralja, a Napster legális újraindítása és a több egyéb zeneterjesztő szolgáltatás bevezetése azonban éles versenyt teremtett az európai piacon. Magyarországon a legjelentősebb online zenebolt az [origo>play] Zeneáruháza, ahonnan jelenleg néhány ezer, novembertől pedig több mint 100 ezer szám tölthető le.

Az online zenepiac erősödésének az elkövetkező öt évben az Apple iPod-jának, a Sony új merevlemezes walkmanjének és a zenék lejátszására alkalmas hasonló digitális eszközök értékesítésének fellendülése adhatja a legnagyobb lökést.

ITTK Infinit - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK