Annak ellenére, hogy ma már több az olyan háztartás Magyarországon, amely csak mobiltelefonnal rendelkezik, ez utóbbi egyelőre nem fogja kiszorítani a vezetékes telefont - derül ki egy friss felmérésből.

A BellResearch cég felmérése szerint a telefóniáról alkotott vélemények szorosan összefüggenek az életkorral. A vezetékes telefon használatáról elsősorban a közép- és időskorúak nyilatkoznak pozitívan, míg a fiatalabb korosztályok véleménye a kor előrehaladtával sem változik, ami hosszabb távon hozzájárul a vezetékes telefon háttérbe szorulásához.

A kizárólag mobiltelefont használó háztartások száma - összesen 920 ezer - már meghaladja a csak vezetékes telefonnal rendelkezőkét (ez utóbbiak száma 740 ezer). Vonalastelefon-előfizetéssel a háztartások 67 százaléka rendelkezik, a háztartások 72 százalékában van viszont legalább egy mobiltelefon.

A 15 év feletti válaszadók abban egyetértettek, hogy a hosszabb beszélgetések lebonyolításához kényelmesebb a vezetékes telefon, illetve hogy a vezetékes szám bizalomkeltőbb. A vezetékes telefon fő előnyének a válaszadók a folyamatos és biztonságos elérhetőséget emelték ki, ami különösen az idősebbek számára lényeges. Fontos szempont volt még a könnyebb kezelhetőség - idegenkedés a modern technikától -, a megszokás ereje és az, hogy vezetékes számot sokan tudják, nehéz lenne megválni tőle. A fiatalok szerint leginkább az internetezés miatt szükséges a vezetékes vonal.